Musa Juwara: Pri 14 letih s čolnom sam prišel v Italijo, včeraj zadel na San Siru

Osemnajstletni Gambijec Musa Juwara je sam po sebi dokaz moči človeške volje. Kot begunec je na obale Sicilije sam prispel pri rosnih 14 letih, včeraj pa je na San Siru odigral vidno vlogo ob zmagi Bologne proti Interju.

Uredništvo
6. julij 2020, 8:23

Foto: uradna spletna stran kluba

Bologna je včeraj na San Siru šokirala Inter, dan po zmagi ekipe Siniše Mihajlovića pa se nogometna Italija priklanja mladeniču, čigar ime je po izenačujočem zadetku Bologne poskrbelo za veliko zbeganih pogledov. Osemnajstletni Musa Juwara sicer ni debitiral v Serie A, vendar pa je doslej zbral le nekaj nastopov kot rezervist in tako širši italijanski nogometni javnosti njegovo ime ni pomenilo veliko. Vse do včeraj.

Musa Juwara je sam po sebi zgodba o silni človeški vztrajnosti, saj je mladenič iz obubožane afriške države prestal življenjsko pot, ki se njegovim evropskim vrstnikom zdi nepojmljiva. Juwara je pri rosnih 14 letih zapustil rodno Gambijo in se z napihljivim čolnom podal čez Sredozemsko morje v iskanje boljšega življenja. Potoval je brez staršev in dosegel obale Sicilije, lokalne oblasti pa so ga nato  sklopu svoje imigrantske politike nastanile v majhno mestece Potenza na jugu Italije, kjer je za preživetje opravljal različna dela.

Juwara je iz Gambije s seboj prinesel strast do nogometa, ta pa ga je pripeljala tudi čez vrata prvega kluba v njegovi karieri, in sicer Virtusa iz bližnjega mesta Avigliana. Tedanji trener omenjene ekipe, Viantonio Summa, je Juwaro sprejel v svoje okrilje in ga tudi formalno posvojil, njegov posvojeni sin pa je igral vse bolje in se po osvojenem regionalnem naslovu leta 2017 preselil v mladinski pogon veliko večjega kluba, Chieva iz Verone.

Prestop v Chievo je Juwaro postavil pred nov zahteven življenjski preizkus, saj je italijanska nogometna zveza (FIGC) blokirala prestop in pri tem kot razlog navajala zakone, ki naj bi mladoletne imigrante varovali pred izkoriščanjem. Njegova nova družina se ni predala, po težki pravni bitki pa je Juwara novembra leta 2017 vendarle dobil zeleno luč za prestop v Chievo, kar je bila bržčas ključna prelomna točka njegove mlade kariere.

Juwara je hitro postal ena glavnih zvezd mladinske ekipe Chieva, novembra leta 2018 pa je celo dočakal debi v članski ekipi. Sezono 2018/19 je začel v mladinski ekipi, njegove predstave pa so prepričale oglednike Bologne, ki ga je prejšnje poletje odkupila za 500.000 evrov. Juwara je v mladinski ekipi Bologne na 18 nastopih dosegel 13 zadetkov, že oktobra lani pa ga je trener članske ekipe Siniša Mihajlović priključil treningom prve ekipe in ga počasi pričel uvajati v profesionalni nogomet. Decembra je na tekmi italijanskega pokala debitiral v majici članske ekipe Bologne, nato je pred suspenzom sezone zbral tri nastope kot rezervist, včeraj pa je njegova neverjetna zgodba doživela nov vrhunec, saj je kmalu po vstopu v igro dosegel izenačujoči zadetek proti Interju in Bologni pomagal do velike in nepričakovane zmage z 2:1. 

Musa Juwara, ime, ki si ga vsekakor velja zapomniti.
loading...