NZS v "aferi Gliha" v resnici spet rešuje Mijatovićev problem

Zakaj NZS še vedno ni sprejela končne odločitve v "aferi Gliha"? Z vsakim dnem odlašanja so igralci v težjem položaju. Radenko Mijatović je enkrat že okleval in to je privedlo do problema, kakršnega poznamo danes.

Miran Zore
22. oktober 2020, 8:15

Foto: SPS

Več kot en teden je že mimo, pa se Nogometna zveza Slovenije (NZS) še vedno ni izrekla glede usode selektorja mlade reprezentance Primoža Glihe. Zakaj sprejetje končne odločitve traja tako dolgo, uradno ni znano, prav tako ni znano, kako dolgo bo vse skupaj še trajalo. Postopek ugotavljanja dejstev in verifikacije stališč reprezentantov ter selektorja poteka mimo javnosti, z Radenkom Mijatovićem in Miranom Pavlinom v izvršilnih vlogah.

Zavlačevanje s sprejetjem odločitve že ima posledice. Z vsakim dnem igralci, ki so podpisali pismo, v katerem so razkrili nekatere nedopustne poteze selektorja, doživljajo večji pritisk. Na kocki je Euro U21, vrhunec te generacije, povsem razumljivo je, da bo pri nekaterih podpisnikih pisma "jaz" dobil prednost pred "mi". Ker je Gliha še vedno selektor in ker NZS še naprej molči, so nekateri igralci pod pritiskom že klonili, a to še vedno ni večina.

NZS morda zavlačuje, ker odgovorne skrbi, da bi poteza mladih reprezentantov postala precedenčna. A igralci na takšen način običajno ne odstavljajo selektorjev, sploh ne v mlajših kategorijah. Primer mlade reprezentance (ne zgolj v tej generaciji, ampak tudi v prejšnji) in Primoža Glihe je zelo specifičen. Predsednik NZS Radenko Mijatović je pred dvema letoma recimo že bil seznanjen s podobnimi očitki, a takrat ni reagiral. Ker ni, je problem v mladi reprezentanci še dodatno zrasel in le predstavljamo si lahko, kaj se bo zgodilo, če Mijatović (in zdaj tudi Pavlin) znova ne bo storil ničesar.

Tokrat nista na kocki le Mijatović in Gliha, problem ju je prerasel. Na kocki je Slovenija kot organizator evropskega prvenstva in njena reprezentanca, ki prav zaradi tega dobiva edinstveno priložnost. Ni nepomembno, kakšna bo Slovenija na evropskem prvenstvu in prav gotovo ni nepomembno, kdo jo bo vodil. Če je vsaj nekaj od očitkov iz pisma prestalo preverjanje na NZS (v mladi reprezentanci se je zadnja leta dogajalo še marsikaj drugega, nekatere stvari so prišle tudi v medije), potem bi morala biti kočna odločitev povsem preprosta. Zadeva je prišla tako daleč, da bi vsebina (očitki) morala imeti prednost pred formo (protestno pismo).