Na največji tekmi v zgodovini Stožic so slavili Nemci

Nemčija je tretjič v svoji zgodovini osvojila naslov evropskega prvaka do 21 let. Nemci so bili v finalu v Stožicah boljši od Portugalcev, zmagoviti zadetek je dosegel prvi strelec turnirja Lukas Nmecha.

Uredništvo
6. junij 2021, 10:44

Nemčija je osvojila naslov evropskega prvaka do 21 let. (Foto: Getty Images)

Finale evropskega prvenstva do 21 let je končano! V Stožicah je na finalni tekmi Nemčija s četrtim turnirskim zadetkom Lukasa Nmeche premagala Portugalsko in tretjič v svoji zgodovini osvojila naslov evropskega prvaka v tej kategoriji; Nemci so že tretjič zapovrstjo zaigrali v finalu in osvojili drugi naslov, Portugalska pa je v svojem tretjem finalu doživela še tretji poraz.

Nemčija je bila v Stožicah boljši tekmec, prvič pa je bila blizu vodstvu že v 16. minuti, ko je prvi zvezdnik mladega elfa Florian Wirtz po odboju od portugalske obrambe zadel prečko. Po pol ure igre je portugalskega vratarja Dioga Costo ogrel še vezist Arne Maier, v končnici polčasa pa so bili preko Fabia Vieire nevarni tudi Portugalci.Edini zadetek na tekmi je padel v četrti minuti nadaljevanja, ko se je po podaji Ridleja Bakuja Lukas Nmecha sam znašel pred portugalskim vratarjem, ga preigral in žogo porinil v mrežo. V 74. minuti je Costa znova odlično reagiral po strelu Karima Adeyemija, isti igralec pa je bil nevaren tudi sedem minut kasneje. Portugalska tudi z menjavami ni uspela preobrniti poteka tekma, danes pa je bila Nemčija preprosto boljši tekmec in na koncu zaslužen zmagovalec turnirja.

- Evropsko prvenstvo do 21 let:

Finale

NEMČIJA 1:0 PORTUGALSKA
Nmecha 49.
Prizorišče: Stožice. Gledalcev: 4.900. Sodnik: Giorgi Kruašvili (Gruzija)

NEMČIJA: Dahmen, Raum, Schlotterbeck, Pieper, Baku, Ozcan, Dorsch (od 85. Janelt), Maier, Berisha (od 67. Burkardt), Nmecha (od 85. Jakobs), Wirtz (od 67. Adeyemi). Selektor: Stefan Kuntz

PORTUGALSKA: Diogo Costa, Conte (od 86. G. Ramos), D. Leite, D. Quieros, Dalot, Braganca, F. Luis (od 83. G. Fernandes), Vitinha (od 59. Jota), F. Vieira, Mota (od 46. Rafael Leao), T. Tomas (od 59. Conceciao). Selektor: Rui Jorge