Največji in najuspešnejši kitajski klub je na robu bankrota: V zlatih časih je imel tretjega najbolje plačanega igralca na svetu

Guangzhou Evergrande, najuspešnejši kitajski klub v eri kitajskega nogometnega 'booma', je na robu bankrota.

Uredništvo
22. september 2021, 10:17

Guangzhou Evergrande je na robu bankrota. (Foto: /)

Kitajskega nogometnega booma je nepreklicno konec, po propadu nekaterih vplivnih in uspešnih klubov (Jiangsu Suning, Tianjin Teda …) pa je zdaj v hude težave zapadel tudi klub, ki je bil v letih divjega kitajskega investiranja v nogomet prvi med enakimi.

Guangzhou Evergrande je zaradi finančnih težav svojega glavnega pokrovitelja – nepremičninskega giganta Evergrandeja – že pred pričetkom sezone prevzel staro ime Guangzhou FC, lokalni mediji pa poročajo, da je finančno stanje kluba porazno in da naj bi imel celo do 300 milijonov dolarjev dolgov.

Ameriški Bloomberg poroča, da bo klub po vsej verjetnosti končal v rokah regionalne vlade v Guangzhouju, ki naj bi prevzela 10 do 15-odstotni delež kluba, s preostankom pa naj bi upravljalo katero od podjetij, ki je v lasti države.

Finančne težave in pretnja bankrota pomeni, da so naprodaj vsi najboljši nogometaši, pod velikim vprašajem pa je tudi usoda trenerja Fabia Cannavara, sicer enega najbolje plačanih trenerjev sveta.Guangzhou je v preteklosti večkrat šokiral nogometni svet z neverjetnimi prestopnimi podvigi, med katerim izstopa sklenitev dogovora z argentinskim vezistom Dariom Conco, ki je leta 2011 postal tretji najbolje plačani nogometaš sveta za Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom. Guangzhou je za 42 milijonov evrov kupil kolumbijskega napadalca Jacksona Martineza, barve tega kluba pa je branilo še nekaj velikih nogometnih imen kot so Paulinho, Robinho, Alberto Gilardino in številni ostali.

V času debelih krav se je Guangzhou odločil tudi za gradnjo novega stadiona za 100 tisoč gledalcev, ki bi stal kar 1.7 milijarde dolarjev. Gradnja stadiona se je že začela, upoštevajoč trenutno stanje in trenutne težave kluba pa je veliko vprašanje, ali bo megalomanski projekt tudi zaključen.