Nepojmljiv uspeh: Brest, klub z enim najnižjih proračunov v Ligue 1, je drugi na lestvici

V Franciji ne mine sezona, ko se ne bi katera od manjših ekip izstrelila v višave. V letošnji sezoni je na svoj račun prišel Brest.

Uredništvo
25. februar 2024

Brest (Foto: Uradni facebook profil kluba)

V Franciji se pogosto zgodi, da se katere od t.i. manjših ekip sem ter tja zavihti v vrh lestvici, v sezoni 2023/24 pa je ta čast pripadla klubu, ki zgodovinsko gledano česa takšnega ne pomni. Brest je klasičen predstavnik francoskega nogometa, ki je ves čas z eno nogo v prvi in z drugo v drugi ligi, v vsej svoji zgodovini pa še nikoli ni segel višje od osmega mesta – to se je zgodilo v sezoni 1986/87, torej pred skoraj štiridesetimi leti.

Ekipa 56-letnega trenerja Erica Roya nima velikih zvezd, prav tako pa tudi nima velikih biserov, po katerih bi roke stegovali najbogatejši klubi v Evropi. Brest ima predvsem izjemen kolektivni duh in tekmovalno žilico, o čemer priča neverjeten podatek, da je na zadnjih 12 tekmah v Ligue 1 nanizal kar osem zmag in štiri remije.

Brest je včeraj ob hat-tricku vezista Mahdija Camaraja v gosteh kar s 3:0 premagal Strasbourg, z novo zmago pa se je celo zavihtel na drugo mesto na lestvici – pred njim je le nedosegljivi Paris Saint Germain.

Mimogrede, letni proračun Bresta znaša vsega 45 milijonov evrov, kar je četrti najmanjši proračun v Ligue 1. Nižjega imajo le Metz (45 milijonov evrov), Elsnerjev Le Havre (35) in Clermont (22).


Standings provided by Sofascore