Nič od borbe: Poteptana Slovenija popolnoma nadigrana zapušča Split, še hujšo polomijo je preprečil le Oblak

Slovenija je v Splitu prejela hudo nogometno lekcijo in tri gole proti Hrvaški.

Uredništvo
7. september 2021, 10:36

Jure Balkovec je v prvem polčasu precej "plaval". (Foto: Getty Images)

- Kvalifikacije za SP 2022:

Šesti krog

HRVAŠKA 3:0 SLOVENIJA
Livaja 33., Pašalić 66., Vlašić 94.

Stadion: Poljud. Sodnik: C. Turpin (FRA). Rumeni kartoni: Bijol. 

Hrvaška: Ivušić, Barišić, Vida, Lovren, Juranović, Kovačić, Brozović, Perišić, Livaja, Pašalić, Kramarić. Igrali so še: Vlašić, Ivanušec, Oršić, Čaleta-Car, Čolak. Selektor: Zlatko Dalić

Slovenija: Oblak, Balkovec (od 65. Jurčević), Bijol, Iličić (od 54. Mlakar), Lovrić, Šeško (od 65. Šporar), Kurtić, Mevlja, Stojanović (od 88. Skubic), Gnezda Čerin, Stanković (od 65. Skubic). Selektor: Matjaž Kek

Hitro, že po prvih minutah na Poljudu je bilo jasno, da bo Sloveniji nocoj izjemno težko. Hrvati so takoj pritisnili in sprožili nekaj strelov. V deveti minuti je Jan Oblak že "plaval", gol je bil prazen, zmedo je razčistil šele Stanković. Oblak je nato v 20. minuti poskrbel za super obrambo po strelu Kramariča. Hrvati so lepo in brez težav izigravali Slovenijo, bočna položaja sta bila močno prepišna. V 25. minuti nova priložnost za domačine, Oblak je bil spet nemočen, obramba pred njim pa izigrana, a je Livaja na koncu prišel preveč v stran in zadel le zunanji del mreže. 

Slabi obeti so prinesli gol. Zatresla se je slovenska mreža. Oblak je še branil, v 33. minuti pa ni mogel. Po visoki podaji Juranovića in slabem pokrivanju danes povsem izgubljenega Balkovca je eden od hrvaških nogometašev zadel okvir gola, odbito žogo pa je Marko Livaja pospravil v gol! Nemoč Slovenije nista popravila niti poizkusa Šeška in Kurtića, ob katerih hrvaški vratar ni bil zares ogrožen. Oblak pa je še imel delo, Hrvati so bili nevarni v igri z glavo in zbrali kar nekaj poizkusov. Izid 0:1 je bil za Slovenijo ob polčasu, v katerem je bil neviden tudi Josip Iličić, tako še ugoden.

Selektor Kek ni dolgo čaka. Po devetih minutah drugega polčasa je z igrišča povlekel danes izjemno nerazpoloženega Josipa Iličića, ki menjave ni najbolje sprejel. Vstopil je Jan Mlakar. Slovenija je nadaljevala v slogu prvega polčasa. Brez ideje, pravzaprav brez česarkoli, kar bi spominjalo na nogometno ekipo, ki vsaj približno ve, kaj hoče. Dobro, da je na slovenskem golu stal Jan Oblak, ki pa vsemogočen seveda ni. 

Po kar treh menjavah Keka v 65. minuti je Slovenija takoj dobila gol. Na desni strani se je osmešil Skubic, izigral ga je Perišić, podal Pašaliću, ki je bil povsem sam pred Oblakom. Z izidom 2:0 je Hrvaška krenila v zaključek že zdavnaj dobljene tekme. Nikola Vlašić je v sodnikovem podaljšku dosegel še tretji gol za Hrvaško nocoj. Zmaga naših južnih sosedov je bila gladka, a bi lahko bila še precej višja. Slovenija pa je krepko na realnih tleh in z mnogimi vprašanji, ki jih mora razrešiti selektor Kek. To, kar Slovenija kaže v teh kvalifikacijah, je namreč izjemno slabo.