Nikoli ni bil prva zvezda ekipe, a nihče za Hrvaško na velikih turnirjih ni zabil toliko golov kot Ivan Perišić

Ivan Perišić je danes v majici hrvaške reprezentance zabil že svoj deseti gol na velikih tekmovanjih.

Uredništvo
5. december 2022

Ivan Perišić (Foto: Getty Images)

Ivan Perišić je nepogrešljiv člen hrvaške reprezentance, vendar pa bi zanj težko dejali, da je bil kdaj prvo ime hrvaške ekipe. Ne glede na to, da so se fanfare po navadi pele ostalim igralcem, je malce v senci Perišić koval svoj status legende hrvaškega nogometa in danes postavil mejnik, ki ga bo zelo težko doseči – postal je prvi hrvaški nogometaš, ki je na velikih turnirjih zabil okroglih deset zadetkov.

Perišić je na svetovnih prvenstvih danes zabil svoj šesti gol, še štiri pa je dodal na evropskih prvenstvih in je tako za en zadetek izboljšal dosežek legendarnega napadalca kockastih Davorja Šukerja.

Perišić je danes postal eden od vsega štirih nogometašev, ki so na zadnjih treh svetovnih prvenstvih dosegli najmanj en zadetek. Poleg njega je to uspelo še Cristianu Ronaldu, Lionelu Messiju in Xherdanu Shaqiriju.

Perišić je svoj prvi gol na mundialih dosegel leta 2014 proti Kamerunu, na istem turnirju pa je bil uspešen še proti Mehiki. Na poti do srebra v Rusiji je gole zabijal Islandiji, Angliji in Franciji, danes pa je svoj prvi zadetek v Katarju dosegel še proti Japonski, ko je zadel z zares izjemnim strelom z glavo.

Izjemna predstava je uspela še enemu legendarnemu članu aktualne hrvaške zasedbe Marcelu Brozoviću, ki je proti Japoncem pretekel kar 16.7 kilometra in s tem izboljšal svoj lasten rekord iz SP leta 2018, ko je na tekmi proti polfinalu pretekel 16.3 kilometra.