Nov 'mulc' na sceni: Beno Selan je pri osemnajstih že v prvi postavi Brava, ceni ga tudi selektor

Potenciala ni nikoli preveč in vselej iščemo nove potencialne nosilce slovenske nogometne prihodnosti. Eden takšnih se nahaja v Bravu, kjer nabira minute in izkušnje, status pa ima tudi v reprezentančnih selekcijah.

Uredništvo
12. september 2023

Bravov Beno Selan postaja eden od bolj zanimivih mladih nogometašev v Prvi ligi Telemach. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Slovenija je država sredi področja, ki nikoli ni skoparilo s talenti za nogometno igro. Fluktuacija mladih nogometašev je velika in bistveno je, da se na minimum znižajo možnosti, da morebitni zvezdniki prihodnosti ne splavajo pod radarjem nogometne stroke. In prav zato smo vsi veseli, ko v prvi plan pridejo mladi posamezniki, na katere postanemo pozorni zaradi njihovega preboja v članski nogomet. Veseli tudi, da takšnih primerov ni malo, med te pa brez dvoma zdaj že spada Beno Selan.

Še niste postali pozorni nanj? Naše toplo priporočilo je, da tega mladega vezista ljubljanskega Brava vzamete pod drobnogled v aktualni sezoni ali ga spremljate vsaj z enim očesom. Ker mladenič obeta velike stvari. Selan je januarja dopolnil 18 let in  zdi se, da je po prestopu praga polnoletnosti zacvetel tudi njegov nogometni talent.

Visokorasli vezist, ki je v Bravo prišel iz Krke, je znal izkoristiti številne premike v članski ekipi Brava in je zavzel svoje mesto v prvi ekipi kluba. Ne samo to, doslej je v udarni postavi začel vseh šest tekem nove sezone v Prvi ligi Telemach, skupno pa ima na svojem kontu odigranih 90 odstotkov vseh igralnih minut, ki so bile na voljo. Za zdaj sta njegovi statistični koloni, kjer se beležijo zadeti in podaje, še prazni, a to bo njegov naslednji izziv.

Ne preseneča, da v primeru Selana govorimo tudi o reprezentantu Slovenije. Med svoje izbrance ga je za zadnjo reprezentančno akcijo povabil selektor selekcije U19 Tonči Žlogar. Ta je na delu želel videti tudi nekatere, ki bodo v prihodnjem obdobju lahko nosili del bremena reprezentance in med te očitno spada tudi Selan. Slovenija se te dni meri na Slovenia Nations Cup 2023 in je proti Savdski Arabiji slavila s 3:0, proti Mehiki pa remizirala z 1:1. Na prvi tekmi je Selan pred drugim polčasom zamenjal (zdaj že lahko rečemo) vzhajajočo prvoligaško zvezdo Luko Topalovića, proti Mehičanom pa je na terenu prebil vso srečanje.

Vsi, ki so spremljali omenjeni tekmi, so se lahko prepričali o različnih prednostih, ki jih v sebi nosi mladi produkt Brava. Govorimo o visokem vezistu, ki je praviloma višji od tekmecev, s katerimi se srečuje na svojem igralnem položaju. Ima razvito fiziko, dober pregled nad igriščem, tek z dolgim korakom in, morda celo ključna postavka, čvrstost ter uspešnost v dvobojih na zelenici. V fazi branjenja je kot osrednji vezist sposoben krasti žoge tekmecu, prekinjati napade in s postavljanjem prestrezati nasprotnikove podaje.

V dresu mladinskih reprezentanc je stari znanec, odigral je vrsto tekem za izbrani vrsti do 17 in 18 let, za njim pa sta zdaj še prvi v generaciji do 19 let. Pravi potencial je v njem torej prepoznal selektor Tonči Žlogar, kar je lahko samo odličen potisk za njegovo kariero, ker je tudi Žlogar nekoč veljal za odličnega in inteligentnega nogometaša sredine terena z bogato domačo in mednarodno kariero na klubskem in reprezentančnem področju.

Skozi Bravo je šlo ogromno mladih nogometašev, ki so se v klubu izoblikovali krajši ali daljši čas, kasneje pa na podlagi osvojenega znanja in izkušenj zagnali uspešne mednarodne kariere. Med temi so najbolj eminentna imena Miha Zajc, Vanja Drkušić, Martin Kramarić, David Brekalo in ostali. Ne bi čudilo, če bi, ko bo čas za to pravi, na ta spisek dodali tudi ime Bena Selana.

Standings provided by Sofascore