Nov poziv k bojkotu katarskega mundiala, evropski klub je od besed prešel na dejanja

Skandinavija je bila že doslej najbolj glasna, ko je šlo za opozarjanje na stvari, ki se dogajajo v Katarju. Našel pa se je tudi prvi klub, ki bo mundial bojkotiral.

Uredništvo
26. februar 2021, 10:59

(Foto: Getty Images)

Izbor Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva že vrsto let spremlja negodovanje predvsem na severu in zahodu Evrope. Tudi mnogi pozivi so že bili k bojkotu mundiala, a se zanj zaenkrat še ni odločila nobena pomembna država. 

Nekateri skandinavski klubi so v preteklosti že odpovedali priprave v Katarju, zdaj pa se je našel prvi klub, ki bo bojkot mundiala 2022 tudi uresničil.

Norveški Tromso je svojo namero najavil na svoji uradni spletni strani. Med drugim so zapisali, da jih skrbijo poročila o težavnih razmerah za delo in umiranju tamkajšnjih delavcev, ki gradijo stadione in infrastrukturo. Hkrati pri Tromsu ne delijo mnenja norveške nogometne zveze, ki je poizkusila z dialogom in kritiko, a je seveda ostalo le pri besedah.

"Veseli smo, ker toliko ljudi obožuje nogomet, to pomeni, da bodo vlagali vanj. Denar je od nekdaj del nogometa. To pa ne sme pomeniti, da sprejemamo korupcijo, življenjsko nevarne razmere za delo in bivanje in gledamo drugam, ko se dogajajo grozne stvari. V Tromsu smo prepričani, da se mora nogomet zaustaviti in stopiti nekaj korakov nazaj," so zapisali pri omenjenem klubu. Dodali so: "Ne moremo več gledati, kako ljudje umirajo v imenu nogometa. Nogomet ne more kontrolirati politike in notranje probleme držav. Lahko pa postavi jasne zahteve za nogometne turnirje, ki jih sam organizira."

V Tromsu bodo za podporo zaprosili tudi norveško nogometno zvezo. 
 
adplus-dvertising