Novo pravilo na Euru: Slavko Vinčić pod plazom kritik iz Španije, toda slovenski sodnik je ravnal po pravilih

Prvi so bili Škoti, sinoči pa so tudi Španci izkusili posledice novega pravila na Euru. Rodri bo moral izpustiti zadnjo tekmo skupinskega dela, ker je 'tečnaril' slovenskemu sodniku.

Uredništvo
21. junij 2024

Slavko Vinčić (Foto: Getty Images)

Španska reprezentanca je sinoči v 2. krogu skupine B na Euru 2024 z 1:0 premagala Italijo, s tem je osvojila prvo mesto v skupini in si zagotovila izločilne boje že krog pred koncem skupinskega dela. Na zadnji tekmi gre pričakovati veliko rotacij v ekipi Španije, v vsakem primeru pa na zelenici ne bo zanesljivega vezista Rodrija, ki je suspendiran.

Suspendiran je bil zaradi nepremišljene poteze oz. na podlagi novega pravila, ki je bilo uvedeno za Euro 2024 in najavljeno že pred časom.

Gre za pravilo, ki sodnike ščiti pred pritiski igralcev in v skladu s katerim se smejo sodniku približati, ter z njim komunicirati, samo kapetani reprezentanc. V primeru, da to stori kateri koli drug igralec, je takoj kaznovan s kartonom rumene barve.

V španski reprezentanci je kapetan izkušeni napadalec Alvaro Morata. Rodri pa je karton prejel že na tekmi s Hrvaško. Po pravilniku Eura se počiva po dveh rumenih kartonih, zato zvezdnik Manchester Cityja ne bo imel pravice nastopa na tekmi proti Albaniji. Poleg tega je včeraj utrpel poškodbo, tekmo bi bržkone izpustil v vsakem primeru.

Mimogrede, kapetan Slovenije je Jan Oblak. Ker je vratar, je komunikacija s sodnikom težka, zato ima v polju to zadolžitev Jaka Bijol.