Novo pravilo v Angliji: Če bo lastnik kluba kršil človekove pravice, ga čaka diskvalifikacija

Vodstvo angleškega prvenstva je danes uvedlo novo pravilo, ki bo lastnikom klubom gledalo pod prste in presojalo njihovo etično ustreznost za delovanje v angleškem nogometu.

Uredništvo
30. marec 2023, 8:32

Premier League (Foto: /)

V Angliji so bile predvsem po menjavi lastništva v Newcastle Unitedu pereče diskusije o tem, kako nizka je postala mera toleranca v angleškem nogometu glede tega, kdo vse si lahko lasti angleške nogometne klube. Organizacije kot so Amnesty International so opozarjale na kršitve človekovih pravic, ki se dogajajo v državi večinskih lastnikov Newcastla, danes pa je Premier League sprejela pomembno pravilo, po katerem bo imela liga možnost in pravno podlago, da lastnike klubov, za katere bo ugotovljeno, da kršijo človekove pravice, diskvalificirala iz lige.

Poleg kršiteljev človekovih pravic bodo diskvalifikacijo tvegali tudi tisti posamezniki, ki se bodo znašli pod sankcijami britanske vlade. Iz Premier League so sporočili, da bodo enkrat letno preverjali, ali lastniki klubov izpolnjujejo pogoje za delovanje oziroma posedovanje angleških klubov, vse spremembe pa so v veljavo stopile takoj in so bile tudi soglasno podprte s strani vseh klubov.

Podlaga za diskvalifikacijo bodo lahko tudi dejanja nasilja, korupcije, finančnih prevar, utaje davkov in ostali zločini iz sovraštva, v katere bi bile vpletene osebe, ki imajo v lasti angleške nogometne klube.