Novo rojstvo Anteja Vukušića: Pogodbo sem podaljšal, ker me Mandarić ceni

Olimpija to sezono oživlja kariero nekoč enega najbolj potentnih hrvaških napadalcev. Ante Vukušić igra najbolje, odkar je pred leti za milijone odšel iz Hajduka v Serie A.

Miran Zore
3. marec 2020, 10:10

Foto: Nogomania

Kdor ni spremljal iger Krškega v prejšnji sezoni, je verjetno z manjšo skepso sprejel julijsko kadrovsko novico iz Olimpije. Ante Vukušić je sicer tudi v Sloveniji dobro poznano ime, a znano je (bilo) tudi to, da je od njegovega silovitega vzpona v dresu Hajduka minilo že vrsto let. Iz lige izpadli hrvaški napadalec si Olimpije ni prislužil z goli v Krškem, temveč z igrami in potencialom, ki jih je kazal v ekipi, ki se je seveda pretežno branila. Oko, ki ga je opazilo in nato priporočilo Milanu Mandariću, je dobro videlo. To nenazadnje dokazujejo zadetki Anteja Vukušića v zelenem dresu. Do današnjega dne jih je prvi strelec 1. SNL zabil 17 (dodal je še pet podaj).

Postal je eden od liderjev vodilne ekipe slovenskega prvenstva in eden bolj markantnih igralcev v ligi. Vukušić je po letih težav in tavanja po Evropi v Sloveniji spet ujel kontinuiteto iger in zadetkov. Zabija, kot ni zabijal še nikoli v karieri. Oddaljen od etikete "velikega bisera hrvaškega nogometa" Ante Vukušić v Ljubljani izkorišča mir in priložnost ter spet tlakuje pot za nov naskok v močnejše lige. V treh mesecih, ki so zdaj pred njim, želi nadgraditi doseženo v prvem delu sezone, predvsem pa osvojiti svojo prvo ligaško trofejo v karieri. 

V negotovem obdobju pred začetkom drugega dela sezone, ko je bilo pri Olimpiji spet glavno vprašanje odhoda Milana Mandarića, ste presenetili in podaljšali pogodbo. Zakaj?
Slišim, da so ljudje presenečeni, ker sem to storil. To sem storil, ker je predsednik prepoznal moj trud in me nagradil, to cenim. Za odhod iz Olimpije se niti nisem zanimal. Imam dobro sezono, želim biti prvak, sem prvi strelec lige in mislim, da lahko zaokrožim lepo zgodbo. 

Niste zaradi govoric in dogajanja v zvezi z Mandarićevim odhodom iz Olimpije nič oklevali?
Že, ko sem prišel, je bilo podobno. Ampak hej, iz ekipe, ki je izpadla iz lige, sem prišel v ekipo, ki se bori za naslov prvaka. Po letih negativizma sem dočakal nekaj pozitivnega. Predsednik nam je vedno zatrjeval, da nam ni treba skrbeti, da bo poskrbel za vse. Tako je vedno tudi bilo. Kar je obljubil, je izpolnil. Že iz Hajduka sem vajen podobnih stvari, ko se govori marsikaj, ampak to je stvar vodstva kluba, igralci moramo igrati. Predsednik želi, da smo prvaki in to je naš cilj.

Pozimi je bilo nekaj govora o prestopu, omenjala se je predvsem Steaua. Kaj se je dogajalo?
Govorilo in pisalo se je, tudi o Steaui. Bila je tudi Poljska, Legia in drugi klubi. Ampak se nisem obremenjeval s tem, s ponujenim nisem bil zadovoljen. Nisem se želel zaletavati in ostal sem miren. S predsednikom sva dogovorjena. Ve, da imam 28 let, da imam ambicije, tako da ne bo nobenega problema, če se pojavi kaj, kar bi me pritegnilo.

V Olimpiji ste se izjemno hitro uveljavili kot ključen igralec in golgeter. Po letih mučenja v različnih klubih in državah zdaj nadaljujete tam, kjer ste končali v Hajduku. Čemu pripisujete to "prebujenje"?
Moram biti iskren, slovenska liga je manj zahtevna od hrvaške, saj to verjetno dobro veste. Je pa primerna za mlade igralce in takšne, kakršen sem sam. Takšne, ki se vračamo. Pri Olimpiji mi ustreza, ker igramo napadalno, ker igramo za lovorike, ker smo dobra klapa, vsi stremimo k napredku.

Kvartet Menalo-Cekici-Savić-Vukušić je nočna mora za nasprotnike v 1. SNL. Po zimskem premoru se zdi, da še niste ujeli pravega ritma.
V prvem delu sezone smo, če se ne motim, vsi igrali z maksimalno minutažo. Dobro smo se ujeli. Skupaj smo verjetno zabili preko 30 golov. Tako moramo tudi naprej. Zdaj sicer vsi od nas pričakujejo nove gole. Moram reči, da me neizmerno moti in živcira, ko kakšna slaba tekma pri ljudeh kar izbriše vse dobro, kar si recimo storil prej na 20 tekmah. S tem se res ne smemo obremenjevati.

Kako boste v enajsterico vkomponirali novinca Romana Bezjaka, ki lahko igra tudi na vašem igralnem položaju?

Čeprav sem v Krškem igral "desetko", sem od nekdaj čista "špica". Levo in desno praktično ne igram, nimam odlik krilnih igralcev. To je stvar trenerja, ne vidim pa nobene težave. Lahko igramo celo z dvema napadalcema, to mi je v preteklosti ustrezalo.
Ante Vukušić
(foto: Nogomania)


Prvi večni derbi letos je že za vami, izplen pa točka. Zakaj bi morala biti Olimpija zadovoljna s točko?
V prvem polčasu smo imeli več priložnosti od Maribora, v drugem smo malce padli. Pričakovali smo, da nas bo Maribor takoj stisnil, a nas ni. V drugem so nas, to je tudi pričakovano, ker so bili domačini. Odigrali smo dobro tekmo, škoda, ker nismo zabili še kakšnega gola. Oboji smo bili zadovoljni s točko. Zadnjih 15 minut sem imel občutek, da vsi samo še čakamo na konec. Je pa res, da mi takrat nismo bili v situaciji, da bi morali tvegati, pred njimi smo bili štiri točke, zakaj bi tvegali? Vodili smo, imeli smo še eno lepo priložnost, na koncu pa bi morali imeti še enajstmetrovko, ki je sodnik ni dosodil. Nihče iz kluba ni reagiral na to, morda bi moral. Borimo se za naslov, takšne stvari so pomembne. Bila je roka, pa je kar vseeno. 

Točka v Mariboru ni neuspeh, je pa bil neuspeh popoln fiasko doma s Triglavom. Kaj se je zgodilo?
Katastrofalna tekma. Bili smo brez glave, mislili smo, da bo gol prišel sam od sebe. Ni šlo za podcenjevanje. Ne vem, kaj se je zgodilo. Bolje pa, da se je to zgodilo zdaj, kot pa potem, ko se bo lomilo. Vsake tekme ne moreš dobiti z dvema, tremi goli razlike. Videli smo, da ne bo lahko do konca sezone. Vse težje bo. Če bomo pravi kolektiv, bo šlo.

Maribor je zdaj čisto blizu, mislite, da boste znali reagirati, če vas bo enkrat prehitel?
To je vprašanje psihe. Če si res osredotočen, se na to ne oziraš. S fanti se veliko pogovarjamo in mislim, da smo pripravljeni na vse. Zame je vseeno, če sem drugi ali peti. Pomembno je le, da sem prvi. Prvenstvene lovorike v karieri še nisem osvojil, hočem jo letos. Res bi mi bilo žal, če nam ne bi uspelo. Mora nam!

In kaj potem? Bo Olimpija, kot ji napovedujejo že dolgo, potem res razpadla?
Ne gre za to, da bi igralci izkoriščali klub. Vsi želimo narediti korak naprej v karieri, obenem pa pomagati klubu. Imamo top ekipo, prvih 11 je boljših od vseh v ligi. Če bomo prvaki, verjetno nekateri res odidemo. Nikoli pa ne veš. Morda bo Milan Mandarić sestavil še bljšo ekipo. 

Vaša osredotočenost se zdi čvrsta. Vas milijonski prestop, neigranje in zdravstvene težave, ki so vodili v padec kariere, niso spravili na rob obupa?

Neverjetno, kaj vse se mi je že zgodilo. Vera mi je pomagala. Družina prav tako. Bilo je res veliko stvari, nekateri so se mi posmehovali, ampak ne vedo, da so mi s tem dali dodatnih moči. Stisnil sem zobe in še enkrat pokazal, kaj zmorem. Ne bom rekel, da ni bilo težko, ker je bilo zelo težko. Posebej, ko sem bil v Rusiji, po operaciji pljuč (posledica avtomobilske nesreče pred leti, op.p.). Nisem smel potovati z letalom, žena in tast sta prišla v Rusijo z avtomobilom in domov smo se vozili tri dni. Takrat sem se počutil res nekoristnega. Še težje je, ko vidiš nekatere igralce, za katere veš, da si boljši od njih, kje igrajo, ti pa si v avtomobilu nekje na poti iz Rusije. Pa še nič nisi zaslužil (smeh). No, na koncu pa se spomnim, da mi je zdravnik, ki mi je operiral pljuča, rekel, da imam srečo, da sem ostal živ.

"Preživetveni nagon" vas je torej pripeljal v slovensko ligo. Pa ne samo vas, v 1. SNL igra vse več vaših rojakov. Zakaj je slovenska liga priložnost za vse vas?
Ker se v njej da igrati. Hrvati smo bolj emotivni od vas, to se vidi, ko igra reprezentanca. Takšen karakter imamo. Gledamo naprej, če ne gre nekje, gremo drugam. Mladim igralcem pri nas je težje. Bom dal za primer Hajduk. Mlad igralec težko pride v prvo ekipo, v kateri igra nekdo za 20.000 evrov mesečno. To pomeni, da je kakovosten in bo igral. In mlad igralec? Bolje, da igra nekje kot pa sedi v Hajduku. In potem pridejo v Slovenijo, kjer se lahko dokažejo. Je pa zanimivo, kako drugače je pri vas. Tukaj je res mirno. V Splitu še danes ne morem popiti kave, da se ne bi kdo zaustavil, me pozdravil, se fotografiral. Še vedno me cenijo, ostal sem njihov. Tukaj te bojazni, da bi te kdo "zmotil" na ulici, skorajda ni (smeh). 
loading...