O morebitnem prestopu Jake Bijola v Inter bo odločal človek, ki je najboljši kadrovski strateg v Serie A

Jaka Bijol lahko postane naslednji Slovenec po Samirju Handanoviću, ki bi zaigral za Inter. Beppe Marotta ga je zapisal v svojo beležko, zdaj pa prihaja težji del - pogajanja.

Miran Zore
15. april 2024

(Foto: Getty Images)

Giuseppe Marotta je osem let delal v Juventusu, kamor je prišel z referencami iz Sampdorie, in poskrbel za številne izjemne posle, ki so Stari dami pomagali do uspehov. Predvsem mu je uspelo brez odškodnine ali pa za sprejemljiv denar dobiti vrhunske igralce, tudi zvezde, denimo Andreo Pirla, Patriceja Evraja, celo Paula Pogbaja, ki ga je dobil zastonj, nato pa Manchester Unitedu nazaj prodal za 110 milijonov evrov. Ko je Andrea Agnelli "pozabil", da so Juventus pred Marotto najboljši igralci zavrčali, ko je začel delati na svojo roko in je slačilnico ter postavljene kriterije razbil s prihodom Cristiana Ronalda, je Marotta uvidel, da je cikla konec in mora naprej.

Z veseljem so ga zaposlili pri Interju, kjer je Marotta v zadnjih za klub težkih letih opravil veliko delo in povsem preoblikoval ekipo. Inter je pripeljal kar nekaj odličnih igralcev brez odškodnine, zadel s trenerjem Simonejem Inzaghijem, bil prvak leta 2021, finalist lige Europa, lani je igral finale lige prvakov, letos pa bo postal prvak Serie A. Danes je tako povsem jasno, da je premik človeka, ki je dokazal, da zna zgraditi zmagovalno ekipo, oslabil Juventus in okrepil Inter. 

Prestopni genij, kakor mu pravijo v Italiji, je vseskozi na preži za dobrim poslom in zna se zgoditi, da bo v naslednjih tednih in mesecih sklenil takšnega, ki bo morda še zelo pomemben za slovenski nogomet. Marotta namreč spremlja slovenskega branilca Jako Bijola, ki kaže zelo dobre igre v Udineseju. Bijol ima več referenc, ki so Marotti všeč, predvsem je za svoja leta (25) že izkušen branilec, v reprezentanci igra eno ključnih vlog, njegov razvojni potencial pa je večji od trenutne kakovosti.

Interjeva obramba se stara, potrebuje svežo kri, saj se počasi poslavlja veteran Francesco Acerbi, Bijol pa je v ožjem krogu kandidatov za prestop v Inter. Njegov neposredni tekmec naj bi bil Perr Schuurs iz Torina. Kot smo na Nogomanii že poročali, je Marotta dodatno pozitivno mnenje o Bijolu dobil s strani Samirja Handanovića, ki je tudi po končani igralski karieri ostal del Interja. Bo pa Inter potreboval novo dozo Marottine "magije", če bo želel zlomiti klub iz Vidma, lastnik Giampaolo Pozzo naj bi si namreč zamisli 15 milijonov evrov kot spodnjo mejo za Bijola. Primarni pogovori med kluboma naj bi na neformalni ravni že stekli. 

Specializirani spletni portal transfermarkt.de Bijolovo tržno vrednost ocenjuje na 10 milijonov evrov. 


Slovenski branilec, ki je na odmevni tekmi proti Portugalski učinkovito zaustavil Cristiana Ronalda, medtem nadaljuje sezono po poškodbi, po kateri se je na igrišče vrnil prej kot po prvotnih pričakovanj in vrnil se je na visoki ravni. Bijola po končani klubski sezoni seveda čaka še evropsko prvenstvo v Nemčiji, tako da bo trenutek za njegov korak naprej skorajda zagotovo nastopil letos poleti.

Pogodbo ima Bijol z Udinesejem podpisano do leta 2027, zanimivo, tako kot Marotta z Interjem. Slednji bo takrat tudi končal svoje udejstvovanje v Interju, že kmalu pa bomo morda izvedeli, če bo takrat za sloviti klub iz Milana še oziroma že igral tudi Jaka Bijol.