Od bede do luksuza: Žan Majer je izzval in v Italiji dosegel uspeh

Slovenska reprezentanca že dolgo išče pravega vezista, ki bi znal povezati igro in ji dati tempo. Selektor Kek velike izbire nima, ima pa v Serie A igralca, ki bi lahko ponudil rešitev.

Miran Zore
12. februar 2020, 1:10

Foto: uradna spletna stran kluba

Poraz Juventusa v Veroni in preobrat Interja na mestnem derbiju z AC Milanom sta pobrala večino pozornosti v Serie A minuli konec tedna. Kiks Napolija doma, proti skromnemu Lecceju, je tako v večjem delu Italije ostal skorajda neopažen, čeprav gre za velik neuspeh ekipe iz Neaplja. Še južneje od Neaplja, na "peti" italijanskega "škornja", pa so ignorirali velikane s severna in spremljali izjemen dosežek ekipe na San Paolu. To je bila druga zaporedna zmaga Lecceja, ki je krog pred tem s kar 4:0 šokiral Torino. 

Lecce je trenutno 17. klub Serie A in zaenkrat na varnem. Pod njim so Genoa, Brescia in SPAL, ki so se pozimi okrepili. Lecce je v tem pogledu skromejši, a na igrišču zaenkrat uspešnejši.

Del ekipe, ki jo vodi slikoviti trener in nekoč odličen nogometaš Fabio Liverani, je tudi slovenski vezist Žan Majer. Njegova zgodba je zanimiva. V Lecce je prišel pred enim letom, kot prost igralec po zapletih in neigranju v ruskem Rostovu. Prišel je za nekaj mesecev, a odlično izkoristil kot se je izkazalo življenjsko priložnost, odigral pomembno vlogo pri preboju iz Serie B v Serie A in se ustalil v ekipi tudi med elito. Njegova štirimesečna pogodba je postala triletna, seveda z boljšimi pogoji. 

"Eno leto nazaj sem bil še brez kluba. Takrat bi lahko odšel kam drugam, a mi je agent svetoval, da naj počakam. To sem storil in prišel je Lecce. Iskali so vezista, ker so imeli poškodovanega igralca. Vse se je poklopilo. Dobil sem priložnost in steklo mi je," pravi Majer in v isti sapi poudarja, da je kakovostna razlika med drugo in prvo italijansko ligo večja kot je pričakoval. 

V Liveranijevi ekipi, ki po pravilu igra v sistemu 4-3-3 oziroma 4-3-2-1, igra Majer desno v zvezni vrsti. Doslej je zbral 17 tekem v Serie A, nekaj mu jih je vzela poškodba. Lecce večinoma bolje igra proti najboljšim ekipam lige, točke je tako jemal Juventusu, Interju, Milanu in tudi Napoliju, izgubljal pa jih proti ekipam, ki so nižje na lestvici.  

"Trener kljub temu, da smo med manjšimi klubi v ligi, forsira igro. Noče nabijanja žoge. Veliko tečemo, pretežen poudarek pa je na taktiki. Tega nisem vajen, a je pomembno," dodaja nekdanji nogometaš Domžal.

Majer igra drugače kot je igral pred leti. V njegovi igri je več discipline, čvrstosti, pa tudi dinamike in žoge v nogah. Sramežljivost je izginila, več je odločnosti in igre naprej, proti golu. 

Srečo je treba izzvati
Iz bede (Rostov ga je degradiral v drugo ekipo) je Majer v letu 2019 prišel v "luksuz". Prvič v karieri, pa ima za seboj 130 tekem v 1. SNL in 13 tekem v ruski ligi, v polnem pomenu besede uživa status pravega profesionalnega nogometeša, ki igra v eni najmočnejših lig na svetu. Že prebiti se v Serie A, v kateri danes redno igrajo le štirje Slovenci (Majer, Iličić, Handanović in Kurtić), je težko, še težje pa je v njej igrati in se obdržati. Majer meni, da mu je uspelo, ker je srečo izzval. 

"Pri meni se je vse spremenilo. Zdaj živim res drugače. Včasih, govorim za leta nazaj, nisem bil tako precizen, ko gre za detajle, od prehrane, počitka ... Ko sem v zadnjih dveh letih v Domžalah to spremenil, začel sodelovati s strokovnjaki, sem naredil premik naprej. V nogometu je veliko v nogah, ampak ne vse, veliko je tudi v glavi. V nogometu moraš srečo izzvati, jaz sem jo in jo še vedno. Mentaliteta v Sloveniji pa ni takšna, ampak uspeh sam od sebe pač ne pride."

Reprezentanci lahko pomaga
Majer je ob Kurtiću edini slovenski vezist, ki redno igra na tako visoki ravni. Vseeno pa mu selektor Matjaž Kek kljub deficitu prav na tem igralnem položaju še ne zaupa preveč. Še naprej zaupa Reneju Krhinu, ki v Nantesu lani ni igral, letos pa je nekaj priložnosti dobil, a kot branilec, njegova druga izbira pa je bil Denis Popović, a se je to izkazalo za neuspešen eksperiment. 

Majer o reprezentanci, ki bi na sredini igrišča vsekakor potrebovala več kakovosti, energije, raznolikosti in kombinatorike, vsekakor razmišlja. 

"Želja je, vsekakor. Selektor odloča. Mislim pa, da ekipi lahko pomagam. Sem v ritmu, lahko ponudim borbo, živahnost ..."

A do reprezentančnih tekem je zdaj še daleč. V ospredju je pri Majerju in soigralcih zdaj SPAL, ki je neposredni tekmec v boju za obstanek. 
loading...