Odkar Katar gradi stadione za svetovno prvenstvo, je na gradbiščih umrlo 6.500 delavcev

Izgradnja infrastrukture za potrebe svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju še naprej poteka ob velikem številu umrlih delavcev.

Uredništvo
23. februar 2021, 10:27

(Foto: /)

Že vsa leta, odkar je bil Katar izbran za gostitelja svetovnega prvenstva leta 2022, mediji opozarjajo na nevzdržne razmere, v katerih poteka gradnja stadionov in infrastrukture. Guardian poroča, da je od leta 2010 na gradbiščih širom Katarja umrlo več kot 6.500 delavcev.

Delovna sila na gradbiščih pretežno prihaja iz revnejših držav, denimo iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. 

Vsak teden v povprečju umre 12 delavcev. 

Tudi ta številka pa verjetno ni celovita, kajti v Kataru delajo tudi delavci iz drugih držav, ki podatkov o umrlih nimajo. Denimo iz Kenije in Filipinov. 

V Katarju sicer dela več kot dva milijona delavcev iz tujine, ta bogata zalivska država se proti očitkom o izkoriščanju delavcev in neživljenjskih razmerah za delo in bivanje vsa leta uspešno bori na različne načine. Oblasti zagotavljajo, da imajo delavci dostop do zdravstvenih storitev, organizacije, ki se borijo za pravice delavcev, pa opozarjajo, da so "uradni" podatki neverodostojni. 
 
adplus-dvertising