Odkritje z Wembleya: Anglija zdaj dobro ve, kdo je Kalvin Phillips

Poplava zvenečih imen, ki so Angliji praktično vedno na voljo, Garetha Southgata ne preslepijo. Angleški selektor ne ponavlja napad svojih predhodnikov.

Uredništvo
14. junij 2021, 11:12

Kalvin Phillips je navdušil na uvodni tekmi Anglije na evropskem prvenstvu. (Foto: Getty Images)

Že marca, ko je začel vse tri tekme Anglije, je Gareth Southgate o njem govoril z izbranimi besedami. Kalvin Phillips je svojo klubsko formo brez težav presenel na "večjo sceno". V reprezentanco in na evropsko prvenstvo. Phillips je bil včeraj za marsikoga presenečenje v prvi postavi angleške reprezentance, ki je sicer polna bolj zvenečih imen iz večjih klubov.

A Phillips je navdušil na prvi tekmi Anglije na Euru, ob zmagi proti Hrvaški na Wembleyu je prispeval podajo za gol Raheema Sterlinga, ob tem pa odigral eno ključnih vlog v angleški ekipi. Na sredini igrišča, kjer je Hrvaška z Luko Modrićem in Mateom Kovačićem sicer najmočnejša. 

Angleški mediji so z navdušenjem pospremili dinamično, zrelo in v celoti gledano izjemno kakovostno predstavo igralca, ki je šele lansko leto prvič dobil priložnost v dresu Anglije. Pred tem se je spogledoval celo z igranjem za Jamajko

Ključ uspeha se skriva v tem, da Phillips v reprezentanci igra višje kot v svojem klubu. Včeraj je bil gospodar sredine igrišča. Kot da za seboj nima dolge in naporne klubske sezone, v kateri je bil najboljši igralec Leeds Uniteda. Veliko je tekel, se boril, dobival dvoboje in pokrival velik del igrišča.

Do 63. minute ni žoge niti enkrat napačno podal oziroma je ni izgubil, na koncu so bile njegove podaje natančne v 94 odstotkih. Sedemkrat je "Pirlo iz Yorkshira" osvojil žogo, ustvaril je eno priložnost, zbral podajo za gol in na koncu prejel najvišje ocene.


Kalvin Phillips v tem trenutku nedvomno igra nogomet kariere. Odkar Leeds United vodi Marcelo Bielsa, je njegov vzpon neverjeten. Precizni Argentinec, ki je obseden z detajli pri vseh svojih igraclih, se Phillipsu veliko posveča. Posledica tega je danes to, da je Phillips hitreje dozorel, da je vidno izpopolnil svojo igro, predvsem pa je postal psihično močan.

Fizika, na kateri je Phillips veliko delal že v drugi ligi, mu je dala mišice in pljuča, s katerimi zlahka preživi vse napore, ki jih terja njegova vloga na igrišču. S poudarkom, da je v Leedsu izrazito defenziven vezist, ki se večkrat "spušča" med oba centralna branilca, v reprezentanci pa zdaj igra višje. 

"Prejšnji turnir, na katerem je igrala Anglija, sem s prijatelji gledal v dnevni sobi. To, da sem zdaj tukaj, je nekaj neverjetnega," je po prvi zmagi Anglije na Euru dejal Phillips, ki je bil lansko leto v tem obdobju še relativno neznan igralec, letos pa je veliko odkritje selektorja Garetha Southgata.