Oster napad tria iz superlige na UEFA: Nadaljevali bomo s projektom in UEFA nam ne more nič

Juventus, Barcelona in Real iz Madrida so kot strela z jasnega udarili z novim skupnim sporočilom, v katerem so pozdravili odločitev sodišča in napovedali, da bodo nadaljevali projekt ustanovitve novega tekmovanja.

Uredništvo
30. julij 2021, 5:57

Kakšna bo prihodnost evropske superlige? (Foto: /)

Real Madrid, Juventus in Barcelona imajo v tem času marsikaj skupnega. Vsi imajo finančne težave in posledično zvezane roke na nogometni tržnici, še veliko bolj kot to pa jih povezuje dejstvo, da so edini preostali ustanovitelji evropske superlige, ki vztrajajo pri svojih stališčih in navkljub grožnjam UEFA ne odstopajo od svojih zamisli.

Če so bila prejšnja sporočila omenjenega tria bolj spravljivega tona in so pozivala k iskanju dialoga, je današnja izjava zapisana v precej bolj ostrem tonu.

"Barcelona, Juventus in Real Madrid pozdravljamo danes sprejeto odločitev sodišča, ki UEFA nalaga, naj nemudoma zaustavi vse disciplinske postopke zoper ustanovitelje evropske superlige. To zadeva tri klube, ki niso podpisali vsiljenega sporazuma ter odpravo omejitev in kazni, ki jih je sprejelo ostalih devet ustanoviteljev."

"Sodišče je podprlo zahteve ustanoviteljev superlige, zavrnilo pritožbe UEFA in potrdilo stališče, da bi UEFA v primeru neupoštevanja odločb lahko kazensko odgovarjala za morebitne posledice. Zadevo bo pregledalo tudi Evropsko sodišče v Luksemburgu, ki bo preučilo monopolen položaj UEFA v evropskem nogometu."

"Imamo obvezo, da odpremo zelo resna vprašanja, s katerimi se sooča nogomet. UEFA se obnaša kot edini regulator, ekskluzivni operator ter unikatni lastnik pravic evropskih klubskih tekmovanj. Ta monopolna drža v svojem lastnem konfliktu interesov škodi nogometu in ustvarja tekmovalno neravnotežje. Kot smo videli na številnih primerih, finančni nadzor ni primeren, prav tako pa je izvajan na neustrezen način. Klubi, ki igrajo v evropskih pokalih, imajo pravico, da sami vodijo tekmovanja, v katerih nastopajo."

"Veseli nas, da bomo lahko nadaljevali naš projekt, ne da bi bili tem predmet groženj UEFA. Naš cilj je razvoj projekta evropske superlige na kooperativen in konstruktiven način. Upoštevali bomo vse deležnike v nogometu – navijače, igralce, klube, lige ter nacionalne in mednarodne zveze. Zavedamo se, da bi nekatere elemente v našem projektu morali ponovno preučiti in da lahko težave odpravimo z dialogom in konsenzom. Verjamemo v naš projekt in v njegov uspeh,
" so zapisali omenjeni trije klubi.