Otepanje naslova prvaka v 1. SNL: Zakaj napeto in tesno ni nujno nekaj dobrega?

KOMENTAR: Negativizma in kritik slovenski nogomet nikoli ni prav dobro prenašal. Niti opozoril, da je potrebno nekaj spremeniti. Izoliran v mehurček in nemotiviran za reforme zdaj tone v nekakovost in anonimnost.

Miran Zore
10. maj 2021, 11:00

(Foto: pigac.si)

Z nedeljskim večnim derbijem smo dobili novo potrditev izenačenosti predvsem treh klubov na vrhu lestvice 1. SNL, ki se izmenjujejo v zmagah in porazih, točkovno pa stojijo tesno skupaj. Olimpija še naprej vodi (59), Maribor je le korak zadaj (57), vrh pa lahko še vedno doseže tudi Mura (56). Domžale, ki so v zadnjem obdobju pokazale največ in med drugim udarile po Mariboru in Olimpiji, so s kiksom proti Gorici pregorele in se preusmerjajo v pokalno tekmovanje. 

"Fasada" boja za naslov je lepa. Tesno je, negotovo, napeto. Na igrišču je žal drugače. Prebliskov odličnosti je na tekmah Olimpije in Maribora to sezono (pre)malo, vse preveč je razočaranja, videli smo veliko slabih tekem in mučenja žoge. Igralci, ki bi morali biti nosilci igre in zvezde lige, so vsi po vrsti odpovedali. Kot največji produkt slovenske lige je to sezono razočaral še večni derbi (včerajšnji sploh). Tekma, ki bi lahko prelomila prvenstvo, se je spremenila v tekmo boja za naziv "manj slabega". Igrali sta jo ekipi, ki se utapljata v težavah in ki ta hip ne premoreta kakovosti, da bi se, če treba preko svojih trenutnih zmožnosti, izkazali na odločilni tekmi in "vzeli" primat v ligi. 

Padec kakovosti v slovenski ligi (obsojeni smo na posamezne poizkuse in prebliske, pretežno v drugih klubih) je dosegel tako nizko raven, da so ga lahko tudi preko zadnjega derbija zaznali največji optimisti. A detekcija te težave, pred katero s(m)o dolgo bežali, niti ni več glavni problem slovenskega klubskega nogometa (pa je dolga leta bila in je tudi privedla do nastale situacije). Veliko večji problem ta trenutek predstavlja načrtno zatiskanje oči akterjev in odgovornih, ki so kljub že vidnim posledicam še vedno v "udobni coni". Na svojih položajih.

Slovenski nogomet je zaradi lastne nezainteresiranosti in zgrešene refleksije dejanskega stanja odrezan od želje po korenitih spremembah. Posledično stagnira v stanju, v kakršnem je. Reform ni in jih v nespremenjeni "postavi" tistih, ki odločajo, niti ne more biti. 

Slovenska nogometna liga je v finišu sezone resda napeta, vendar na žalost, tudi, če kritičnost postavimo povsem ob stran, pretežno iz napačnih razlogov. Na koncu si lahko postavimo preprosto vprašanje: Če je vse skupaj res tako zanimivo, zakaj se slovenska nogometna liga (z njo seveda tudi Olimpija in Maribor)  odvija in se bo v bodoče sploh odvijala v vse večji anonimnosti?