Otvoritvena tekma mundiala bo na stadionu Azteca, vse ključne tekme bodo odigrane v ZDA

FIFA je včeraj sporočila lokacije vseh tekem svetovnega prvenstva leta 2026, ki ga bodo skupaj gostile ZDA, Kanada in Mehika.

Uredništvo
5. februar 2024

FIFA je včeraj objavila točen razpored vseh tekem svetovnega prvenstva leta 2026, ki ga bodo skupaj gostile ZDA, Mehika in Kanada. Turnir v Severni Ameriki bo potekal kar 39 dni, prvič doslej pa bo na njem nastopilo 48 ekip, kar pomeni, da bodo skupaj odigrane kar 104 tekme.

Turnir bo potekal med 11. junijem in 19. julijem, čast otvoritvene tekme pa bo pripadel reprezentanci Mehiki, ki bo turnir odprla na najslavnejšem mehiškem stadionu Azteca, ki sprejme 87 tisoč gledalcev.

Stadion Azteca je dom Americe iz Mexico Cityja, na tem stadionu pa sta bila v zgodovini odigrani dve finalni tekmi svetovnega prvenstva – leta 1970 je Pele z Brazilijo v finalu premagal Italijo in postal svetovni prvak, leta 1986 pa je Argentina na krilih Diega Armanda Maradone premagala tedanjo Zahodno Nemčijo.

Kanada bo turnir začela v Torontu, Združene države Amerike pa v Los Angelesu.

Vse ključne tekme izločilne faze bodo odigrane v ZDA. Četrtfinalne tekme bodo odigrane v Kansas Cityju, Los Angelesu, Miamiju in Bostonu, polfinalni v Dallasu in Atalanti, finalna tekma pa bo odigrana na stadionu MetLife v New Jerseyju, ki pa je slabih deset kilometrov oddaljen od New Yorka.

Stadion MetLife sprejme 82.500 gledalcev, leta 2014 je gostil finale Super Bowla, leta 2016 pa finale prvenstva Copa America, ki je tega leta praznovalo svojo stoto obletnico.