PSV in UEFA sta izvedla raziskavo in ugotovila, da ni pametno pogosto menjavati kondicijskih trenerjev, saj to vodi k večjemu številu poškodb

Nizozemski velikan ima v zadnjih časih veliko težav s poškodbami križnih vezi, zato je v sodelovanju z UEFA opravil zanimivo raziskavo.

Uredništvo
31. januar 2024

PSV Eindhoven (Foto: Getty Images)

PSV se je obrnil na Evropsko nogometno zvezo (UEFA) in zaprosil za raziskavo o tem, zakaj imajo v ekipi toliko težav s poškodbami križnih vezi. UEFA je v sodelovanju z BMJ Open Sport and Exercise medicine preverila 14 evropskih prvoligašev. Eden od zaključkov je bil, da bi lahko težava tičala v trenerjih, ki so v klubih zaposleni za ohranjanje telesne pripravljenosti nogometašev.

Predvsem se število poškodb poviša tedaj, kadar ekipo prevzame nov trener in pripelje tudi svojega strokovnjaka za telesno pripravo.

Takrat obstaja kar trikrat večja verjetnost, da bo kateri od članov ekipe staknil poškodbo križnih vezi, ki je tudi najbolj pogosta poškodba v moškem profesionalnem nogometu. V zadnjih desetletjih je prisotna še bolj, kot je bila nekoč. Primerov poškodb križnih vezi je zdaj enkrat več.

V letu 2000 je bilo samo 12 odstotkov poškodb v profesionalnem nogometu povezanih z vezmi, leta 2022 pa je takšnih primerov že 24 odstotkov. Zanimivo je to, da PSV ni imel toliko težav s poškodbami, ko je imel več let enako trenersko ekipo (2013-2018). V zadnjih letih se je zamenjalo že kar nekaj trenerjev, posledično pa tudi kondicijskih strokovnjakov v klubu in posledica je jasna.

Trenutno je na stranskem tiru Noa Lang. Lansko leto ga je vodil še Ruud van Nistelrooy, v tej sezoni pa ekipi poveljuje Peter Bosz, ki je s seboj pripeljal tudi svojega kondicijskega trenerja. Še bolj zanimiv je primer Nonija Maduekeja, ki je sicer že prestopil v londonski Chelsea.

Že pri PSV-ju je imel mnogo težav s križnimi vezmi, dejstvo pa je tudi to, da je imel v Eindhovnu celo tri različne trenerje in vsak od njih je v klub pripeljal svoje pomočnike. Raziskava je prišla do zaključka, da bi morda veljalo obdržati kondicijske trenerje tudi v primeru, da glavni trener klub zapusti. Spremembe v načinu treningov očitno lahko puščajo hude posledice na telesu nogometaša.

V ligi Eredivisie gre PSV-ju v tekoči sezoni kot po maslu, po 19 krogih je neporažen in ima 12 točk prednosti pred drugouvrščenim Feyenoordom.