Pep kot politik: Trener Manchester Cityja je javno pozval švedski parlament, gre pa za katalonski jezik

Guardiola je v kratkem videoposnetku švedsko vlado zaprosil, da naj potrdijo katalonščino kot uradni jezik, ki je v uporabi v EU.

Uredništvo
17. september 2023

Josep Guardiola (Foto: Getty Images)

Z javnim sporočilom za švedsko vlado se je oglasil trener Pep Guardiola. Gre za to, da je Guardiola zelo ponosni Katalonec, ki si želi, da bi bil katalonski jezik uradno priznan kot eden od jezikov, ki se uporabljajo v EU in trenutno se dogajajo konkretni premiki v to smer. Zadevo bodo sicer morale potrditi vse države članice EU, zatika pa se pri švedski vladi, ki si glede dotične teme očitno ni enotna.  

Zadeve je zato v svoje roke vzel Pep Guardiola in posnel videoposnetek namenjen švedski vladi, kjer je v nekaj minutah razložil pomembnost katalonskega jezika in Švede prosil, da naj vendarle tudi oni potrdijo priznavanje katalonščine kot uradnega jezika v EU.    

“To je sporočilo za švedskega premierja g. Ulfa Kristerssona. Španska vlada je že vložila zahtevo na EU, da bi ta sprejela katalonščino kot enega od uradnih jezikov, ki je v uporabi v EU skupaj s 24 drugimi jeziki. Da bi to postala realnost, bodo morale privoliti vse države članice EU. Naš jezik je star več tisoč let, govori ga več kot 10 milijonov ljudi in je del evropske kulturne zapuščine. Najlepša hvala za vaš posluh!”

Določen del nogometnih navdušencev širom sveta nad potezo Guardiole ni navdušen in se naslanja na dejstvo, da je kot trener Cityja ‘praktično zaposlen pri katarskemu režimu’, ki ne velja za najbolj etičnega in hkrati niti najmanj ne upošteva osnovnih človekovih pravic med lastnimi prebivalci. Drugi so pozitivno presenečeni nad dejstvom, da se je Guardiola javno izpostavil glede dotične teme.