Pompozna javna podpora Zoranu Zeljkoviću je po dveh izgubljenih derbijih z Mariborom na resni preizkušnji

KOMENTAR: Javna podpora Zoranu Zeljkoviću je na resni preizkušnji. Igor Barišić je demantiral naše poročanje, po včerajšnjem derbiju pa so se govorice o nezadovoljstvu s trenerjem le še okrepile.

Miran Zore
18. april 2024

(Foto: nkolimpija.si)

Štiri točke in še en medsebojni obračun, tokrat v Mariboru, pomenijo, da Olimpija nikakor še ni potrdila drugega mesta v letošnji sezoni. Ravno nasprotno, dvoboj za naziv podprvaka je včeraj še bolj odprla. Včerajšnji večni derbi v tem kontekstu sicer ni bil ključen, nikakor pa ni bil nepomemben, saj je predvsem poudaril obrise limitov, ki jih to pomlad kaže Olimpija. To je bil hkrati že drugi zaporedni izgubljeni večni derbi Olimpije.

Olimpija je v uvodnih trenutkih včerajšnje tekme nakazala svoj potencial. Verjetno ta ekipa resnično zmore več kot kaže na igrišču v zadnjih mesecih, toda nekje na poti do trenutnega stanja, delno tudi po zaslugi vračanja in izginjanja posameznih igralcev (ki doslej niso upravičili prihoda), je Olimpija izgubila sproščenost, enotnost in prepoznavnost. Olimpija je sposobna stisniti, zabiti gol in si podrediti nasprotnika, toda to je sposobna početi le kratek čas. Nato pa brez kakšnega pretiranega naprezanja nasprotnika ... Razpade. Ni se zgodilo prvič in več kot očitno problemi nerazumljivega nihanja ostajajo prisotni tudi po tekmi, za katero naj akterji posebnega motiva ne bi potrebovali in ki je tudi najboljši domač približek mednarodnih tekem.

Zoran Zeljković je preješnji teden, po našem poročanju o majavem statusu in "kroženju" vsaj enega potencialnega kandidata za novega trenerja okrog Olimpije, dobil pompozno javno podporo direktorja Igorja Barišića. A to v resnici ne pomeni kaj prida veliko. Barišić je v preteklosti že večkrat dokazal, da zna govoriti nekaj, delati pa nekaj povsem drugega. Konec koncev, nič kaj lepe besede o direktorju in predsedniku Olimpije sta po slovesu od kluba nenazadnje izrekla Albert Riera in Robert Prosinečki. Način slovesa obeh legend z globokim mednarodnim odtisom je bil za Olimpijo in slovenski nogomet sramoten. 

Če je Zeljković po neprepričljivih predstavah v zadnjem obdobju ne glede na vse dobil javno podporo vodstva kluba, bo zanimivo videti, kako bo s to podporo v prihodnje. Barišićeva podpora trenerju je zdaj na resni preizkušnji. Večni derbi je namreč okrepil dvome v Zeljkovićevo dolgoročno primernost za vodenje Olimpije, kljub Barišićevem demantiranju pa se govorice o nezadovoljstvu vodstva kluba s trenutno podobo Olimpije še vedno pojavljajo.