Povratek devetega korpusa: Ko je Slovenija v Trstu veličastno porazila Italijo

Vračamo se v leto 2002, ko je Slovenija igrala prijateljsko tekmo z Italijo.

Uredništvo
3. september 2021, 8:29

(Foto: /)

Prvo prijateljsko tekmo po "eksplozivnem" nastopu na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji, je slovenska reprezentanca odigrala proti evropskim vice-prvakom Italijanom v Trstu. Po odmevnem sporu med selektorjem Srečkom Katancem in prvim zvezdnikom Zlatkom Zahovićem, je Katanec odšel, njegov naslednik Bojan Prašnikar pa je z dovoljenjem predsednika NZS Rudija Zavrla Zahovića vrnil v reprezentanco.

Zanimanje slovenskih navijačev za tekmo v bližnjem Trstu je bilo ogromno. V sredo, 21. avgusta 2002, se je na štadionu Nereo Rocco, ki sicer sprejme 21.000 gledalcev, zbralo 13.000 ljudi. Od tega je bilo kar 4000 navijačev slovenske reprezentance, ki so bili zelo bojevito razpoloženi in so povsem preglasili domače občinstvo. Skandiranje "Trst je naš!" je odmevalo s tribune Valmaure, kjer so bili nameščeni Slovenci. Na južni tribuni pa so bili zbrani nacionalistično razpoloženi domači navijači, ki so med drugim razvili tudi transparent, naperjen proti dvojezičnosti v Trstu. Že pred tekmo so tržaški huligani razbili osem avtomobilov s slovenskimi registracijami, Zdravljica pa je bila glasno izžvižgana.

Političnih sloganov ni manjkalo tudi na slovenski strani. Italijane je verjetno najbolj zmotil transparent z napisom "IX. korpus is back", ki se je nanašal na maj 1945, ko so jugoslovanski partizani zasedli Trst.

Zanimivo je bilo tudi na igrišču. Bojan Prašnikar je v boj poslal sledečo enajsterico: Mladen Dabanović v golu, Spasoje Bulajić, Fabijan Cipot, Muamer Vugdalić, Sašo Gajser in Amir Karić v obrambi, Goran Šukalo, Miran Pavlin in Zlatko Zahović v vezni vrsti ter Ermin Šiljak in Sebastjan Cimirotić v napadu. Italijanski selektor Giovanni Trappatoni je ekipo sestavil iz samih asov: v vratih je bil Gianluigi Buffon, v obrambi Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro, Christian Panucci, Matteo Brighi in Francesco Coco, v vezni liniji Luigi Di Biago, Damiano Tommasi, Cristiano Doni in Alessandro Del Piero, v napadu pa Filippo Inzaghi.

Bojevitost s tribun se je prenesla tudi na igrišče. Inzaghi jo je skupil že na samem začetku in se je v igro vrnil s povito glavo. Prekrškov ni manjkalo in avstrijski sodnik Bernhard Brugger je pokazal kar šest rumenih kartonov. Igro so večkrat prekinile bakle, ki so poletele s slovenske tribune.

Ključni trenutek srečanja se je zgodil v 32. minuti, ko je Ermin Šiljak dobil dvoboj na sredini igrišča in podal do Zlatka Zahovića. Slednji je z dolgo diagonalno podajo na levo stran našel Sebastjana Cimirotića, ki je potegnil v kazenski prostor, s krasnim preigravanjem osmešil Cristiana Panuccija in poslal žogo v levi kot Buffonovih vrat. Proti koncu prvega polčasa je na slovenski tribuni prišlo do pretepa med navijači in varnostniki, tako da je bila tekma za nekaj časa prekinjena.

Ko se je nadaljevala, je sodnik Brugger, očitno pod vtisom kaotičnih dogodkov, storil veliko napako. Milenku Aćimoviću, ki je zamenjal poškodovanega Cimirotića, je pokazal rumeni karton zaradi simuliranja v kazenskem prostoru. Vse lepo in prav. Toda nato mu je pokazal še rdeči karton, ker ga je zamenjal z Zahovićem, ki je porumenel že prej. Po protestih in posvetu s stranskim sodnikom, je napako popravil in Mile je ostal v igri.

Na začetku drugega polčasa je prišlo do prerivanja med igralci, ko se je eden od Italijanov zakadil v Amirja Karića, vendar so se strasti hitro umirile. A ne za dolgo. Sredi drugega polčasa je uspelo na igrišče vdreti članu navijaške skupine Green Dragons s slovensko zastavo v rokah. Italijanski policisti so ga vpričo televizijskih kamer brutalno pretepli.

Njihovo dejanje je bilo tako odmevno, da je zaradi tega dogodka prišlo celo do razprave v italijanskem parlamentu. Podpredsednik poslanske skupine Italijanskih demokratičnih socialistov (SDI) je dejal: "Milijoni gledalcev, na žalost ne zgolj italijanskih, so prek televizijskih sprejemnikov jasno videli, kako je italijanska policija pretepala slovenskega navijača." Vsega skupaj je bilo aretiranih šest slovenskih državljanov, štirje zaradi metanja solzivca na igrišče, dva pa, ker nista upoštevala navodil policije.

Slovenci so do konca tekme zdržali vse pritiske Italije in dosegli zgodovinsko zmago, ki ni bila samo nogometna. "To smo čakali 50 let," je po tekmi dejal starejši pripadnik slovenske manjšine v Trstu. Navijaško obnašanje je povzročilo mnoge polemike tudi v slovenskih medijih. Še najmanj se je razburjal legendarni Giovanni Trappatoni, ki je samo skomignil z rameni in dejal: "To se dogaja in navijači so povsod navijači."