Luka Žinko o svoji krški avanturi

Povsod je treba najti motiv

Luka Žinko je bil nekoč državni prvak in reprezentant, toda po nekaj napačnih odločitvah je njegova kariera zavila v drugo smer. Danes je, bogatejši za številne izkušnje, motiviran in srečen v Krškem.

Miran Zore
15. marec 2016, 3:58

Foto: uradna spletna stran kluba

Osem let nazaj je Luka Žinko z Domžalami osvojil drugi naslov državnega prvaka. Pri petindvajsetih, ko je takrat tudi reprezentant Slovenije za seboj že imel učna leta v Factorju, Šmartnem ob Paki, celo francoskem Istresu in Beli krajini, je sanjal o veliki karieri. Željan tujine je takrat, priznava danes, storil napako in prestopil v vse prej kot urejeni turški Kocaelispor. Tam mu je načrte prekrižala poškodba, s Turki, ki po finančnem zlomu danes igrajo v eni od reagionalnih lig, pa se je hitro razšel. Takratni selektor Matjaž Kek po tistem ni več računal nanj, Žinko pa je moral svojo kariero reševati na Cipru. Stalnice v svoji karieri ni več našel. APOP, Amkar Perm, Alki, Rudar Velenje, Gabala, Hangzhou Greentown in Olimpija je sedem klubov, za katere je Žinko igral v sedmih letih. Od oktobra lani pa je, potem ko je dlje časa iskal klub, član najmlajšega in najmanjšega člana 1. SNLKrškega

"V karieri sem sprejel nekaj napačnih odločitev, tista s Turčijo je bila verjetno najslabša. Takrat sem izgubil stik s Slovenijo in se nato še poškodoval," pravi 32-letni Ljubljančan, ki je v Krškem prvič v karieri prišel v stik s polprofesionalnim nogometom. Prilagajanje treningov, ker morajo nekateri njegovi soigralci hoditi v službo, je zanj popolna novost. Prav tako izjemno ozek strokovni štab. A ker se vsi v Krškem trudijo po maksimalnih močeh, ženejo pa jih pristna čustva do nogometne igre, Žinko meni, da se je znašel v prijetnem okolju.

"Ne rečem... Je specifika, ampak vsi fantje tukaj so super. Strokovni štab je majhen, sestavljajo ga trener, kondicijski trener in tehnični vodja. Potem nekateri fantje hodijo v službe. Treba se je prilagajati, ampak to je naša realnost. Če je človek objektiven, bo takšne stvari sprejel. Jaz jih. Lahko rečem, da nisem v Krškem samo zato, da bi s fanti delil svoje izkušnje, kajti tudi jaz se učim od njih. Povsod, kamor pridem, najdem motiv. Tako sem ga tudi v Krškem."

Krško je v tem trenutku na zadnjem mestu prvoligaške lestvice, kar je malce nenavadno, kajti prav Krčani imajo po treh tekmah drugega dela sezone najboljši "score" v ligi - dve zmagi in tesen poraz. Družbo jim na dnu lestvice delajo kar trije klubi z identično točkovno bero, in sicer Koper, Krka ter Rudar. Zadnja dva, Krko s kar 3:0, je Krško letos že premagalo. 

"Štirje klubi imajo enako številko točk, tako da bo še pestro. Mi imamo veliko željo ostati v ligi in ne bomo obupali vse do konca. Imamo dve zmagi in tesen poraz. Pomembno je, da se kosamo predvsem s Krko. Mislim, da smo prav proti Novomeščanom odigrali eno najboljših tekem. Nadigrali smo jih v vseh segmentih igre. Sicer pa je pomembno, da se nikoli ne predamo. Tudi proti Mariboru in Olimpiji smo že dokazali, da lahko igramo z njima, ljudje v Krškem to znajo ceniti. Naše veliko orožje so naši navijači in mislim, da lahko rečem, da imamo eno boljših navijaških skupin v ligi. Fantom res vsa čast za podporo in zvestobo."

Žinka v Krško niso pripeljali finančni motivi. Bolj kot to ga je pripeljala želja po igranju, potem ko je dlje časa neuspešno čakal na kakšno konkretno ponudbo. Pri skorajda dopolnjenih triintridesetih, čeprav še ne namerava nehati igrati, počasi že razmišlja o življenju po koncu igralske kariere.

"Še bi igral, če bo možno. Če zdaj ne bi bil v Krškem, bi pa nogomet igral s prijatelji. Nogomet imam rad in v njem uživam, zato želim ostati povezan z njim tudi po koncu igralske kariere. Šolam se sicer tudi že za trenerja. Kaj pa vem, zakaj me tako vleče ta igra. Verjetno potrebujem to napetost, ki jo nogomet prinaša. Še vedno izjemno rad treniram, še bolj pa me vedno veseli misel na vikend in prihajajočo tekmo. Zadovoljen sem s tem, kar sem dosegel. Moram biti. Bi pa lahko bilo tudi bolje, ampak človek v življenju dela tudi napake. Če bi moral mladim dati kakšen nasvet, bi jim rekel, naj v mladosti čim več trenirajo. Ni nujno, da bodo zato uspeli, bodo pa imeli zagotovo več možnosti za to."

S triintridesetimi leti Luko Žinka že lahko uvrščamo med najbolj izkušene nogometaše v 1. SNL. Žinko je za šest različnih klubov v slovenskem prvenstvu odigral skupaj 180 tekem in dosegel 25 zadetkov. Slovenska liga za nogometaše njegovega renomeja in starosti ni ravno sanjsko tekmovanje. Je namreč relativno zahtevna liga, v kateri zaslužki v povprečju niso kdo ve kako visoki. A ker iz povprečja "štrlita" močna Olimpija in Maribor, se dogaja, da v 1. SNL prihajajo tudi nogometaši, ki so sicer v zrelih letih, a z impresivnimi življenjepisi. Kljub temu pa imata recimo Miroslav Radović in Milivoje Novaković (Danko Lazović še ni debitiral) kar nekaj težav ob prvih stikih s slovensko ligo.

"Takšni igralci verjetno malce podcenjujejo slovensko ligo. Čeprav moram reči, da je Milivoje Novaković zame osebno še vedno naš najboljši napadalec. V Kölnu je recimo na tekmo dobil tri Brečkove podaje, pa sta ga dve zadeli. V slovenski ligi takšen igralec morda dobi eno, morda celo nobene. Tudi pri Radoviću se vidi, da zna. Je pa res, da mladi igraci takšnih igralcev ne gledajo, ampak jih pokrivajo. Vsak jih bo poizkušal ustaviti," razmišlja Žinko, ki letošnji dvoboj Olimpije in Maribora vidi kot mrtvi tek: "To je dobro za slovenski nogomet. Kot Ljubljančan upam, da bo prvak Olimpija, ampak bo kar težko. Vse je še možno. Je pa lepo, da je liga napeta, tudi na dnu, kjer so štiri ekipe točkovno izenačene, tako da bo zanimivo vse do konca."