Poziv panožnih zvez: Ne prekinite tekmovanj na najvišji ravni

Pet panožnih športnih zvez, med katerimi je tudi NZS, vlado poziva, naj v času novega popolnega zaprtja države dovoli nadaljevanje tekmovanj na najvišjih ravneh.

Uredništvo
30. marec 2021, 9:31

NZS je podpisnica skupnega poziva panožnih zvez, da se športna tekmovanja nadaljujejo tudi v času novega zaprtja države. (Foto: Nogomania)

Z 1. aprilom se na podlagi vladnega Odloka o začasnih omejitvah začenja novo popolno zaprtje države,  po dosedanjih informacijah pa tekmovanja v kolektivnih športih na najvišjih ravneh ne sodijo med izjeme, kar pomeni, da bi se morala tekmovanja, kakršno je denimo 1. SNL, začasno prekiniti.

Nogometna, košarkarska, odbojkarska, rokometna in hokejska zveza so skupaj oblikovale poziv predsedniku vlade in ministrici za šport, s katerim želijo doseči, da bodo tekmovanja v kolektivnih športih še naprej potekale brez prekinitev.

"Naj za uvod še enkrat poudarimo, da se na vseh panožnih zvezah v kolektivnih športih dobro zavedamo resnosti situacije s pandemijo koronavirusa.

Tako smo v skupnem sodelovanju zvez in NIJZ znotraj svojih organizacij že ob začetku tekmovanj pripravili protokole za izvajanje treningov in tekem, ki se redno posodabljajo in zajemajo upoštevanje vseh navodil ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

V tekmovanjih pod okriljem hokejske, košarkarske, nogometne, odbojkarske in rokometne zveze v asu pandemije koronavirusa torej skrbno upoštevamo vse vladne odloke za izvedbo treningov in tekmovanj. Pripravljene protokole klubi dosledno spoštujejo in izvajajo. Dokaz temu je tudi podatek, da v športu praktično ne prihaja do velikega števila okužb oziroma so le te minimalne. Z rednimi testiranji športnikov in strokovnega kadra se morebitne okužbe tudi nemudoma ugotovijo ter se skupaj z drugimi ukrepi in na podlagi skrbno pripravljenih protokolov zamejijo, s čimer se prepreči sama širitev virusa.

Kot razberemo iz zadnjih informacij, Vlada RS ob zaprtju države od 1. do vključno 11. aprila med izjeme ni uvrstila obstoječih tekmovanj na najvišji ravni v kolektivnih športnih - kot je denimo to storila za določene gospodarske dejavnosti - in sodeč po tem, v omenjenem obdobju izvedba tekmovanj ne bo dovoljena.

Zato predstavniki kolektivnih panožnih zvez Vlado RS pozivamo, da enako kot je to storila za gospodarstvo, v času zaprtja države tudi športu omogoči nadaljevanje tekmovanj, ki se trenutno ob striktnem upoštevanju odlokov in priporočil lahko izvajajo na podlagi Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov z dne, 11. februarja 2021.

Šport je, tako kot gospodarstvo, pomembna panoga, s športom pa se v tekmovanjih, ki so bila do zdaj dovoljena, veliko oseb ukvarja profesionalno – tako igralcev/igralk, kot tudi trenerjev. Poleg tega pa s svojimi uspehi izdatno pripomorejo tudi k promociji države. Glede na to, da so se do sedaj tekmovanja in treningi varno izvajali v celotnem obdobju pandemije od lanskega oktobra ne vidimo razloga, da z dobro prakso in spoštovanjem ukrepov tega ne bi nadaljevali tudi sedaj.

Upamo, da boste na omenjeno temo športa še dodatno razpravljali in športna tekmovanja na državni ravni dodali na seznam izjem v času med 1. in vključno 11. Aprilom,"
so v skupnem pozivu zapisale zgoraj navedene panožne športne zveze.
 
adplus-dvertising