Prelomni dnevi za kariero Alexandruja Cretuja, ki je dosegel velik preboj

Vezist Maribora Alexandru Cretu je pri 28 letih dosegel izjemen preboj. Pred dnevi je debitiral v izbrani vrsti Romuniji, včeraj pa je začel že v začetni postavi in Romunom pomagal do odmevne zmage v Avstriji.

Uredništvo
8. september 2020, 8:20

Alexandru Cretu je odigral prvi dve tekmi v izbrani vrsti Romunije. (Foto: /)

Romuna Alexandruja Cretuja se bo večina nogometne javnosti v Sloveniji najbolj spominjala po kontroverznem prestopu iz Olimpije v Maribor leta 2018, ko so Mariborčani izkoristili klavzulo v pogodbi in Cretuja – navkljub naporom Ljubljančanov, da bi ovrgli legitimnost klavzule – za 100 tisočakov odpeljali na Štajersko.

Marsikdo si bo Cretuja, v zadnjih letih standardnega člana srednje vrste Maribora, zapomnil tudi po tem, da si je z igrami v majici Maribora pri 28 letih izboril vpoklic v močno izbrano vrsto Romunije, ki v tem trenutku uživa višji mednarodni renome kot Slovenija. Cretu je prejšnji teden na tekmi proti Severni Irski zamenjal Ianisa Hagija in debitiral v članski reprezentanci, včeraj pa je doživel nov izjemen preboj, saj ga je selektor Mirel Radoi ob vsesplošnem presenečenju romunskih medijev celo imenoval v začetno enajsterico na tekmi proti Avstriji.

Romunija je v gosteh favorizirano Avstrijo premagala s 3:2, Cretu je odigral celo tekmo, romunski mediji pa so mu po koncu tekme namenili visoke ocene in pohvale. Portal GSO mu je  skupaj s krilnim napadalcem FCSB Florinelom Comanom podelil oceno 7, Digisport pa je njegovo predstavo ocenil takole.

"Dober podajalec, pogumen z žogo v nogah, močan v dvobojih ena na ena. Ponuja ravnotežje v obeh fazah, defenzivni in ofenzivni."

Cretu je postal članski reprezentant pri relativno poznih letih, v njegovem primeru pa je preboj še toliko bolj impresiven, ker si ga je izboril s predstavami v slovenskem državnem prvenstvu. Status članskega reprezentanta bo zagotovo dal močan zagonski veter njegovi karieri, ki se bržčas vsaj v Sloveniji neizogibno bliža svojemu koncu. Pred meseci so se že pojavljale govorice, ki so ga povezovale z beograjsko Crveno zvezdo, zanimivo pa bo videti, kako bosta reprezentančna nastopa vplivala na zanimanje tujih klubov zanj in kaj bo/bi to pomenilo za višino odškodnine, ki jo bo zanj pričakoval Maribor.
 
adplus-dvertising