Preprost trik za razcvet Juliana Brandta: Naj bo žoga prilepljena nanj!

Julian Brandt je na pomembni prelomnici svoje kariere. Peter Bosz in Lucien Favre sta začela proces, ki ga je pričel oblikovati v drugačnega igralca, kot se je nakazoval v razvojnih letih njegove kariere.

Klemen Kos
19. maj 2020, 12:10

Foto: Getty Images

Zamislite si, da bi se za nekaj let zamrznilo nogometno trgovanje in da bi bili klubi odvisni le od tega, kar imajo na razpolago v tem trenutku. Malo klubov v Evropi bi imelo tako sijajne obete kot Borussia iz Dortmunda, ki je v svojih vrstah zbrala lep kupček zares sijoče zlatnine. Jadon Sancho in Erling Haaland sta igralca, ki ju številni že vidijo kot naslednji generacijski zvezdi, Achraf Hakimi je eden najbolj vznemirljivih mladih desnih bočnih igralcev v evropskem nogometu, kolesje pa vse močneje in vse opazneje poganja nekoliko starejši mladenič, ki pa ima prav tako prihodnost še vedno v svojih rokah – Julian Brandt.

Štiriindvajsetletnik iz Bremna je generacijski sopotnik igralcev kot so Serge Gnabry, Timo Werner, Leon Goretzka ali Joshua Kimmich in je tako del 'nukleusa' zelo perspektivne nemške generacije, ki se je oblikovala po neuspešnem nastopu na mundialu v Rusiji.  Za razliko od naštetih primerov je Brandtov razvoj potekal malce počasneje, bolj kot hitrost njegovega razvoja pa je bila pri njem težavna konsistentnost, zaradi katere je bil vse prevečkrat odvisen od resda bleščečih, a preredkih prebliskov. V takšnem slogu se je začela tudi njegova prva sezona v Dortmundu, kjer so številni aplavdirali vodstvu klubu, ko je za 28 milijonov evrov, drobižu v pred-korona svetu, ujelo tako nadarjenega, perspektivnega, zapovrh pa še domačega nogometaša.

Bosz: Takšen igralec ne more igrati na krilu

Dortmund je Brandta ujel, ko je bil ta že v globokem procesu transformacije, ki ga je zastavil njegov trener v Leverkusnu Peter Bosz. Igralca, ki je zaradi hitrosti, potentnosti in dobrega tehničnega znanja samoumevno igral na krilu, je prestavil v sredino igrišča, saj je bil mnenja, da je Brandt igralec, ki mora pogosteje sodelovati v igri in biti ves čas v stiku z žogo.

"Videl sem veliko njegovih tekem. Ko sem bil še trener Dortmunda, je pri Bayerju igral na krilu, a jaz sem ga videl kot vezista. Izjemen igralec je in osebno menim, da morajo imeti izjemni igralci žogo čim večkrat v nogah,"
je povedal Bosz, ki je tako morebiti pritisnil na najpomembnejši gumb v Brandtovi karieri.

Boj za bodočega liderja Dortmunda in elfa je odprt
Sledil je prestop v Dortmund, kjer je sprva pod vodstvom Luciena Favreja znova igral na starem položaju na krilu, kasneje pa je tudi Švicar ugotovil, da bo od Brandta dobil več na sredini igrišča; že sobotna tekma proti Schalkeju je sama po sebi dala odgovor, zakaj je bila to najpametnejša odločitev. Brandt je zbral dve asistenci, bil posredno udeležen pri vseh štirih zadetkih Dortmunda, s svojo raznovrstno in nepredvidljivo igro pa je ves čas iskal luknje v Schalkejevi formaciji in dajal ton in življenje igri svoje ekipe. Ob odsotnosti Sancha, ki je tekmo začel na klopi, in poškodovanega Marca Reusa, je Brandt zavzel osrednjo vlogo in – sijal. To je bil morebiti že vpogled v prihodnost Dortmunda, v kateri številni Jadona Sancha ne vidijo več prav dolgo, vseprisotni kapetan Reus pa tudi počasi vstopa v leta, ko bo moral zvezdniški sij prepuščati mlajšim soigralcem.

"V Dortmundu je vse drugače. Lahko se izoblikujem, tako v športnem kot osebnem smislu. Trudim se, da bi postal igralec, kakršnega v Dortmundu številni pričakujejo," je povedal blondinec najstniškega izgleda, ki se nahaja v ključnem obdobju transformacije iz velikega talenta v izdelanega, rutiniranega in avtoritativnega igralca.

"Nisem tako glasen tip kot denimo Joshua Kimmich, niti se ne smejim ves čas tako kot Thomas Muller. Vem pa, kaj hočem storiti na vsakem treningu. Sebe vidim kot igralca, čigar dolžnost je dajati podporo soigralcem na igrišču. Želim postati igralec, okoli katerega se bodo ostali igralci lahko orientirali,"  je pred časom povedal Brandt.

Boj za naslednjo veliko zvezdo elfa, za bodočega liderja nemške reprezentance, ostaja odprt. Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Kai Havertz in Julian Brandt v igro za to vlogo vstopajo s precej izenačenimi možnostmi, najbolj pa se lahko njihovega internega 'boja' veseli nemška javnost, ki lahko spremlja prelomne korake generacije, ki bo sčasoma nasledila in izrinila Tonija Kroosa, Thomasa Mullerja, Marca Reusa in pa že malce pozabljenega Mesuta Ozila.
loading...