Pri NZS začeli testirati tehnologijo VAR

NZS je začela testirati tehnologijo videosodnika VAR, ki je v preteklih letih postala standard v mnogih evropskih državah.

Uredništvo
12. maj 2021, 12:18

NZS dela korake k uvedbi sistema VAR v Sloveniji. (Foto: Nogomania)

Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski prostor začela testirati tehnologijo VAR. Testiranje je steklo na tekmah 1. slovenske mladinske in kadetske lige v nacionalnem centru na Brdu, so sporočili iz NZS.

Testiranje tehnologije VAR je uvodoma steklo v NNC Brdo, medtem ko bo prvi "off-line" test s produkcijskim partnerjem potekal na finalu članskega pokalnega tekmovanja.

Projektna ekipa VAR, tehnično osebje in produkcijski partnerji trenutno opravljajo oglede posameznih prizorišč in preverjajo razpoložljive kapacitete.

Na tekmah v mladinskih kategorijah v sistemu VAR obenem slovenski sodniki končujejo postopek certificiranja Fife in bodo posledično izpolnili vse formalne pogoje za sojenje v sistemu VAR.

Odločitev o morebitni vpeljavi tehnologije VAR v slovenski nogomet bo sprejeta po pridobitvi mnenja Fife, slovenska zveza pa razmišlja, da bi sistem poskusno vpeljala v 1. SNL s sezono 2021/22 na posameznih tekmah, s časom pa na vseh prizoriščih, so dodali na NZS.