Pet mladeničev, ki je v letošnji sezoni opozorilo nase

Prihodnost bo (morda) njihova

Predstavljamo vam peterico mladih slovenskih nogometašev, ki so v letošnji sezoni prvič resneje opozorili nase v prvoligaški konkurenci in nakazali, da so pred njimi morda še velike stvari.

Klemen Kos
24. maj 2016, 2:55

Foto: ND Gorica

Pravkar končana sezona v prvi slovenski ligi z vidika promocije in uveljavitve mladih slovenskih nogometašev ni bila najbolj plodna, kar gre pripisati množični poplavi tujih nogometašev – skoraj 40 odstotkov prvoligaških nogometašev so predstavljali tujci – kakor tudi specifični bitki za naslov državnega prvaka, v kateri nobeden od obeh tekmecev za naslov ni imel ne časa ne poguma, da bi na odločilnih tekmah preizkušal mlade moči. Kljub temu so nekateri uspeli splavati na površje, mi pa smo za vas izbrali tiste mladeniče, ki so v letošnji sezoni najbolj uspeli opozoriti nase oziroma predstaviti svoj talent.

Andrej Kotnik
Starost: 20 let
Klub: Gorica
Igralni položaj: vezist
Število nastopov v sezoni 2015/16: 18
Število golov v sezoni 2015/16: 3
Sezone v 1. SNL: 1

Kotnik je v moštvo Gorice prodrl iz ozadja in na podoben način kot pred davnimi leti Jasmin Kurtić. Pred prihodom v Gorico se je kalil v Izoli, na svoj prvi nastop v  začetni enajsterici čakal vse do 17. kroga, nato pa v relativno kratkem času dokazal, da v svojih nogah premore velik talent. Sezono je sklenil s tremi goli in tremi asistencami, dosegel mojstrska zadetka z razdalje proti Mariboru in Olimpiji in nakazal na to, da bi lahko bil  v prihodnji sezoni skupaj z Jako Kolencem in Janom Humarjem nosilec srednje vrste Gorice. Izstopa s svojim tehničnim znanjem, gibljivostjo in dobrim strelom z razdalje.

Janez Pišek
Starost: 18 let
Klub: Celje
Igralni položaj: vezist
Število nastopov v sezoni 2015/16: 12
Število golov v sezoni 2015/16: 2
Sezone v 1. SNL: 2

Pišek je med vsemi igralci s seznama najmlajši, saj je polnoleten postal šele ob pričetku maja. Debitiral je že v lanski sezoni pod taktirko Simona Rožmana, v letošnji sezoni pa je pod vodstvom Roberta Pevnika v moštvu Celja zasedel precej vidno vlogo in opozoril nase s prefinjenim občutkom za žogo in tudi za gol. Dosegel je kar dva, glede na to, da Celjani poleti skoraj zagotovo ne bodo uspeli zadržati tako Blaža Vrhovca kot Danijela Miškića, pa se mu v prihodnje ob takšnih predstavah obeta še večja minutaža. Z bolj pogostim igranjem skoraj ne gre dvomiti v to, da bo svoj talent lahko razvijal v pravilno smer.

Janez Pišek Celje
(foto: nkcelje.si)


Dino Hotić
Starost: 20 let
Klub: Krško (posojen)
Igralni položaj: vezist
Število nastopov v sezoni 2015/16: 17 tekem
Število golov v sezoni 2015/16: 1
Sezone v 1. SNL: 4

Dino Hotić je tehnično gledano že pravi staroselec v prvi slovenski ligi, saj je v njej pri 17 letih debitiral že v sezoni 2012/13 na tekmi proti Triglavu. Do letošnje sezone je skupaj v prvi ligi zbral 10 nastopov oziroma premalo za igralca njegovega talenta, z odhodom v Krško, kjer je preživel drugo polovico letošnje sezone, pa je nedvomno zadel v polno. Hotić je uporen vezist, ki je uporaben na različnih igralnih položajih v srednji vrsti, krasi pa ga tudi visoka nogometna inteligenca, kar je večkrat demonstriral tudi v majici mlade reprezentance – bil je denimo eden boljših posameznikov zmage proti mladi srbski reprezentanci, ki je slonela na generaciji, ki je osvojila naslov svetovnih mladinskih prvakov. Izkušnja iz Krškega bo dobrodošla v neizprosni bitki za igralni čas v Mariboru.

Jan Andrejašić
Starost: 20 let
Klub: Koper
Igralni položaj: bočni branilec
Število nastopov v sezoni 2015/16: 23
Število golov v sezoni 2015/16: 1
Sezone v 1. SNL: 2

V Kopru vzgojeni nogometaš je ena redkih svetlih točk kluba, ki je skoraj čez noč sesul obetavno generacijo in ključne vloge podelil tujcem, ki so komajda rešili prvoligaški obstanek. Andrejašić je izkoristil minute na položaju desnega bočnega branilca, rasel iz kroga v krog in na koncu sezono sklenil s kar 23 nastopi. Vrhunec sezone je bil evrogol v Ljudskem vrtu. Andrejašić nadaljuje tradicijo uspešnih koprskih bočnih branilcev, stopinjam Vilerja, Palčiča in ostalih pa bi utegnil slediti tudi komaj 18-letni Haris Dedić, ki je nekajkrat dobil priložnost na levi strani obrambne vrste. Rezerve ostajajo še v igri v napadu.

Jan Repas
Starost: 19 let
Klub: Domžale
Igralni položaj: vezist
Število nastopov v sezoni 2015/16: 8
Število golov v sezoni 2015/16: 1
Sezone v 1. SNL: 1

V Domžalah ne mine sezona, v kateri se ne bi na površje prebil nov igralec iz lastnega mladinskega pogona. V letošnji sezoni je to v največji meri uspelo domačinu Janu Repasu, sicer kapetanu mladinske ekipe Domžal, ki je osvojila naslov državnih prvakov. Repasa krasijo tehnično znanje, dober pregled nad igro in široka pljuča, o čemer priča podatek, da je na prvenstveni tekmi v Zavrču pretekel več kot 12 kilometrov. V Domžalah je že od sedmega leta starosti, v letošnji sezoni pa je nase opozoril že v kvalifikacijah za uvrstitev v mladinsko Ligo prvakov v Radu, ko je prispeval izjemno asistenco, ki si jo lahko ogledate na spodnjem posnetku. Igralec, na katerega v Domžalah že v prihodnji sezoni polagajo velike upe. V dosedanji karieri so hitrejši napredek pri njem nekoliko zaustavljale poškodbe.