Projekt Marka Šulerja v NK Maribor je pred razpadom: Odhod Simona Rožmana je le še vprašanje časa

Simon Rožman je na izhodnih vratih Maribora. To, kar mu je bilo obljubljeno, se ni uresničilo. Športni direktor Marko Šuler bo moral svojo vizijo graditi z nekom drugim.

Miran Zore
14. september 2021, 12:42

Marko Šuler bo moral poiskati novega trenerja. (Foto: pigac.si)

Ko je Marko Šuler mimo čez noč odžaganega Oliverja Bogatinova (pred tem mu je bil pomočnik) prevzel funkcijo športnega direktorja Maribora, je med drugim izrazil željo, da ga javnost ne bi primerjala z markantnim Zlatkom Zahovićem. "Graditi moramo na tem, kar imamo, dodati moramo dodano vrednost, potem bo ekipa tam, kjer mora biti," je takrat povedal Šuler in se v nekaterih intervjujih nerodno zapletal z za Maribor absolutno nedosegljivimi imeni kot sta recimo Joshua Zirkzee in Miha Mevlja. Realnost je bila seveda povsem drugačna, prišli so igralci, ki so daleč od dodane vrednosti trenutni mariborski ekipi. Za deficitarne igralne položaje (krilo in napad) celo šele nedavno, krepko po izpadu iz Evrope in ob pridelanem zaostanku za Koprom v prvensvu. 

Ko je Šuler posvojil Zahovićevo retoriko in poudarjal "DNK Maribora" ter se pred ključno tekmo zaključka lanske sezone z Muro neupravičeno bahal ("Iskreno povedano, v soboto ne bi rad igral proti NK Maribor, pod nobenim pogojem") in na koncu seveda doma izgubil z 1:3, so se dvomi o njegovi primernosti za tako odgovorno funkcijo začeli nabirati in množiti. Šuler v načinu delovanja vse bolj postaja "Zahović" (tudi v smislu nediscipline), a namesto uspeha to prinaša zmedo in - neuspeh. 

Danes, ko je Maribor že zdavnaj izločen iz Evrope in je sposoben prejeti tri gole od najslabše ekipe v ligi, se zdi, da Marko Šuler živi v nekih drugih časih. V časih, ko je Maribor imel jasno identiteto, ko je nekaj veljal tudi izven slovenskih meja (Lokomotiva Zagreb ga je nedavno gladko odpravila s 3:0) in imel kakovosten igralski kader s precej več tržnega potenciala. Takrat je odločitve sprejemal in kadrovsko politiko v svojem slogu vodil Zlatko Zahović, ki je vse skupaj relativno dolgo pokrival z rezultati, a zdaj že leto in pol ni več v klubu, Maribor pa se še vedno ni stabiliziral. 

Zdaj je kot športni direktor glavni v "športnem" delu Maribora Šuler in "projekt", ki ga je zastavil s trenerjem Simonom Rožmanom v glavni vlogi, vidno razpada (Šuler je pred dnevi odslovil Rožmanovega zvestega pomočnika Kačičnika). Šuler in Rožman več kot očitno nista kompatibilna, saj se je Maribor pripravljen spremeniti manj kot to pričakuje in zahteva Rožman. Trenerjev odhod je tako le še vprašanje časa in golih formalnosti. Pred Mariborom je zdaj zahtevna tekma z Muro, za Rožmana morda oziroma verjetno celo zadnja na trenerski klopi Maribora.