Propadli prevzem daleč od epiloga: Newcastle toži vodstvo Premier League

Angleški prvoligaš Newcastle United je vložil tožbo zoper vodstvo Premier League, ki je po mnenju kluba kriva za propadli poletni prevzem kluba s strani državnega premoženjskega sklada Savdske Arabije.

Uredništvo
20. november 2020, 9:32

Newcastle United je vložil tožbo zoper vodstvo Premier League. (Foto: Getty Images)

Spomladanski in poletni čas nogometne in vsesplošne karantene je v Angliji zaznamoval neuspešen prevzem tradicionalnega prvoligaša Newcastle Uniteda, ki je bil prevzemna tarča konzorcija, v katerem je glavno vlogo igral državni premoženjski sklad Savdske Arabije.

Čeprav so Arabci kazali velik interes za lastniški vstop v klub, so se stvari v Angliji začele močno zapletati, saj vodstvo Premier League zaradi težav s televizijskimi pravicami in pritožbami svojih poslovnih partnerjev v Katarju ni dalo zelene luči za prevzem kluba, saj potencialni lastniki Newcastla nikoli niso opravili t.i. testa kredibilnosti lastnikov angleških klubov, ki je nujen za odobritev prevzema.

Prevzem kluba se je močno zavlekel, na koncu pa so investitorji odstopili od svojih namer, za kar danes Newcastle krivi vodstvo prvenstva. Klub je zato vložil tožbo zoper vodstvo lige, saj trdi, da je to kršilo klavzulo o zaupnosti in razkrivalo kočljive informacije o statusu prej omenjenega testa kredibilnosti potencialnih lastnikov.

V Newcastlu so potrdili vložitev tožbe, vendar pa ne klub ne vodstvo prvenstva nista komentirala trenutnega pravnega statusa.
 
adplus-dvertising