Prvi mož Fiorentine Rocco Commiso je v zadevi Vlahović spoznal vse pasti, ki jih nastavljajo agenti igralcev

Prvi mož Fiorentine Rocco Commisso je prepričan, da se mora evropski sistem trgovanja z igralci spremeniti. Mnenja je, da so le agenti zares motivirani, da igralci čim pogosteje menjajo klube.

Uredništvo
15. oktober 2021, 6:09

Predsednik Fiorentine Rocco Commisso. (Foto: Getty Images)

Odnos med predsednikom italijanske Fiorentine Roccom Commissom in odličnim srbskim napadalcem Dušanom Vlahovićem postaja vse bolj napet. Težave so se začele, ker ga v poletnem prestopnem roku Commisso ni želel prodati, pa čeprav naj bi bil kupec – neuradno naj bi šlo za madridski Atletico – zanj pripravljen plačati kar 60 milijonov evrov odškodnine. Nedolgo zatem je Vlahović zavrnil ponudbo za podaljšanje pogodbe, čeprav bi, kot trdi Commisso, Vlahović postal najbolje plačan igralec v zgodovini Viole.

Vlahovićev zastopnik Darko Ristić je danes izjavil, da se s Commissom ne bo več pogovarjal o podaljšanju sodelovanja, obeta pa se precej kočljiva situacija, saj je Vlahovićeva pogodba s Fiorentino veljavna do leta 2023.

Commisso je v intervjuju za Financial Times priznal, da ima težave z vplivom posrednikov in da zaradi njih obstaja celo možnost, da bi Vlahović Fiorentino zapustil brez odškodnine.

Tukaj sem tri leta in še nikoli doslej ni kakšen igralec zahteval manj denarja. Tudi če so imeli za seboj sezono, v kateri si svoje plače niso zaslužili. Vedno hočejo več.


"Dali smo mu priložnost, da se dokaže, da igra tekme od začetka. Dal je 20 golov, zdaj pa imamo težave s podaljšanjem njegove pogodbe. Ne morete podpisati petletne pogodbe, čeprav dejansko sploh ne gre za pet let, saj je treba pogodbo obnoviti že po tretjem letu.

"Tukaj sem tri leta in še nikoli doslej ni kakšen igralec zahteval manj denarja. Tudi če so imeli za seboj sezono, v kateri si svoje plače niso zaslužili. Vedno hočejo več."


"Spoštujem delo posrednikov. Živijo od podpisov pogodb in prodaj igralcev. Provizije so ogromne. Takšnih stvari v ZDA ne poznamo. Tam ni stroškov prestopov, igralce se menja. Ta denar gre ven iz sistema, agenti pa so bolje plačani, če igralce prepričujejo, naj na vsake tri leta zamenjajo klub."

"V Premier League je malo bolje. Tam imajo pravilo 5+1, kar pomeni, da lahko poleg pet predvidenih let pogodbo podaljšate še za dodatno leto dni. V Italiji tega ni. Zakaj? Ker tako pravi zakon iz leta 1981."


Commisso je priznal, da se je o problematiki pogovarjal tudi s predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom.

"Govoril sem s Čeferinom in Gravino (predsednik italijanske nogometne zveze – op.a). Obljubila sta mi, da bodo rešili vprašanje agentov. Ne morete vlagati v igralca, če vaši interesi niso skladni. Če mu gre dobro, bo igral v začetni postavi. V nasprotnem primeru ga čaka klop.

"Če igra, želi več denarja in prav je, da bi imela od tega nekaj tudi Fiorentina. Nemogoče je, da igralec igra dobro in želi naslednji dan zapustiti klub,"
je še dodal Commisso.