Prvi mož PSG Nasser Al-Khelaifi do pomembne sodne zmage

Predsednik PSG Nasser Al-Khelaifi je bil oproščen obtožb, da je njegova medijska skupina BeIN Sports s podkupninami pridobila pravice za prenose tekem SP v letih 2026 in 2030.

Uredništvo
31. oktober 2020, 10:17

Foto: Getty Images

Predsednik in prvi mož Paris Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi je bil na sodnem procesu v Švici oproščen obtožb, ki so ga bremenila korupcije pri dodeljevanju televizijskih pravic za prenose tekem svetovnega prvenstva v letih 2026 in 2030.

Al-Khelaifi, ki je sicer tudi predsednik katarskega medijskega giganta BeIN Media Group, je bil obtožen podkupovanja nekdanjega generalnega sekretarja FIFA Jeromeja Valckeja, kateremu naj bi v zameno za dodelitev zgoraj omenjenih televizijskih pravic ponujal in dajal različna draga darila.

"Ta odločitev vrača moja vero v zakon prava, saj sem bil po štirih letih oproščen neosnovanih in fiktivnih obtožb, ki so ves čas spodkopavale moj ugled. Vse obtožbe so bile spoznane za povsem neutemeljene," je povedal Al-Khelaifi.

Valcke je bil spoznan za krivega ponarejanja dokumentov v povezavi s prodajo televizijskih pravic, sodišče pa mu je naročilo, da mora zaradi povzročene škode FIFA plačati 1.65 milijona evrov poravnave.

Francoz je bil oproščen prejemanja podkupnin in zlorabe položaja, tožilstvo pa je zanj zahtevalo celo triletno zaporno kazen. Valcke je bil že leta 2016 za kar deset suspendiran iz nogometa zaradi zlorabe položaja pri prodajanju vstopnic za ogled tekem svetovnega prvenstva, jemanja podkupnin in nesodelovanja s preiskovalnimi organi.