Prvič po skoraj 30 letih: Nizozemska reprezentanca nima niti enega člana Ajaxa iz Amsterdama

Podatek, ki se sliši zelo bizarno. Nizozemska izbrana vrsta brez igralcev Ajaxa? Zgodilo se bo šele prvič po davnem letu 1995.

Uredništvo
18. marec 2024

Steven Berghuis (Foto: Getty Images)

Med reprezentančno pavzo se bo Nizozemska pomerila proti Škotski in Nemčiji. Selektor Ronald Koeman je že objavil seznam nogometašev na katere bo računal za omenjena obračuna. Pri tem je presenečenje v tem, da tokrat poleg ne bo niti enega samega člana Ajaxa iz Amsterdama! To pa se bo zgodilo šele prvič po letu 1995. Sicer iz drugačnih razlogov.

Pred skoraj 30 leti se je odvil nekakšen bojkot, nizozemska reprezentanca je imela težave z zvezdniki, ki so z Ajaxom ravno osvojili ligo prvakov.

Zadeva se je takrat nanašala na premije za nastope v izbrani vrsti. Člani Ajaxa so bili med mlajšimi v ekipi Nizozemske in zahtevali so višje premije, saj so takšne prejemali starejši igralci z daljšim stažem v zasedbi. Letos ni kriva drama, ki se v resnici ne navezuje na zelenice. Ravno obratno. Ajax ima obupno sezono in ni veliko igralcev, ki so zanimivi za selektorja.

Tu so sicer Brian Brobbey, Steven Bergwijn in Steven Berghuis, ki pa so ta hip poškodovani. Taylor, Rensch in Hato pa igrajo za U21 selekcijo.

Ajax se ta hip nahaja na petem mestu v prvenstvu, kar je zelo daleč od pričakovanj. Na zadnjih petih tekmah je zmagal samo enkrat in ob enem porazu vpisal še tri remije. Dolgo časa se je nahajal celo na zadnjem mestu, zdaj pa se ekipa počasi pobira.