Rangnick spreminja navade v Manchester Unitedu: V klub je pripeljal človeka, ki je zanj nujen v vsaki uspešni zgodbi

Manchester United bo pod Ralfom Rangnickom postal drugačen klub. Nemec se je spreminjanja klubskega ustroja lotil tako, da je zaposil športnega psihologa - prvega v Unitedu po letu 1999.

Uredništvo
7. december 2021, 8:52

Ralf Rangnick je postal novi trener Manchester Uniteda. (Foto: Getty Images)

Novi trener Manchester Uniteda Ralf Rangnick je že v svojem prvem tednu na Old Traffordu pričel preoblikovati klubski ustroj in se obdal s sodelavci, ki prihajajo iz njegovega najožjega kluba. Del njegove trenerskega štaba naj bi postal 49-letni Američan Chris Armas, s katerim je Rangnick sodeloval v New Yorku Red Bulls, danes pa je Manchester United prvič po letu 1999 dobil tudi strokovnjaka za mentalno pripravo – športnega psihologa Sascho Lenseja.

Za Manchester United to pomeni veliko spremembo, saj rdeči vragi vse od leta 2001 naprej niso imeli športnega psihologa. Zadnji je bil Bill Beswick, ki je v klub prišel leta 1999, a ga zapustil že dve leti kasneje.

"V Nemčiji ima večina klubov zaposlene športne psihologe. To je nekaj najbolj logičnega. Imel sem ga ob sebi celo ko sem bil trener Ulma."

"Če imaš v klubu strokovnjaka za vratarje, fizično pripravo in celo trenerja za napadalce, potem je povsem normalno, da imaš v klubu tudi strokovnjaka za možgane. Ne gre za to, da imaš nekoga, ki bo sedel na kavču in nogometaše držal za roke."

"Ti ljudje igralcem pomagajo v tej meri, da možgani podpirajo telo in ne delujejo proti njemu. Ko se pogovarjamo o nogometu, se vsi strinjamo v tem, da je veliko odvisno od tega, kaj imamo v glavi."


Rangnick je s prihodom psihologa nakazal, kako namerava voditi zvezdniško ekipo.

"Igralcem lahko povem karkoli, vendar pa je bolj pomembno, da jih prepričam. Moram priti v njihova srca, možgane in kri."