Razgaljeni Laporta januarja letos: Evropska superliga predstavlja vse, kar je narobe v nogometu

Predsednik Barcelone Joan Laporta je v teh dneh pojedel veliko zarečenega kruha. Še januarja letos je v času volitev zavračal idejo evropske superlige in izpostavljal, da je njen motiv le denar.

Uredništvo
19. april 2021, 11:12

Joan Laporta je še januarja zelo negativno govoril o evropski superligi. (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Barcelona je med dvanajstimi ustanovnimi klubi evropske superlige, kar seveda ne preseneča, saj je katalonski velikan zaradi številnih razlogov kot naročen za tovrsten tip tekmovanja. Barcelona je že dolgo globalen klub v polnem pomenu te besede, trenutno pa ima tudi hude finančne težave in bi z nastopanjem v tekmovanju kot je evropska superliga lahko rešil kup akutnih finančnih skrbi.

Barcelona je tako kot ostalih enajst ustanovnih klubov deležna hudih kritik svojih navijačev, tudi njen odziv na ustanovitev evropske superlige pa kaže na določeno negotovost, saj je Barcelona uradno obvestilo objavila približno 10 ur kasneje, sprva pa je v obvestilu povzela tudi citate predsednika Reala iz Madrida in prvega predsednika superlige Florentina Pereza, ki jih je kasneje izbrisala.

Klub se je že s tem osramotil pred svojimi privrženci, številni mediji pa danes ponovno objavljajo posnetek intervjuja predsednika Barcelone Joana Laporte, ki ga je januarja v času predsedniških volitev opravil v radijski oddaji El Partidazo de Cope. Laporta, ki je dandanes kot predsednik Barcelone podpisan kot soustanovitelj evropske superlige, je tedaj govoril nekaj povsem drugačnega."Evropska superliga predstavlja vse, kar je narobe v nogometu. Gre zgolj za vprašanje denarja,"
je govoril Laporta, nadaljevanje intervjuja pa z današnje perspektive deluje še bolj paradoksalno.

"Pomembno je razmisliti o nogometu, o njegovem pomenu in kaj je zares esenca tega čudovitega športa. Superliga je opcija, vendar obstaja veliko drugih alternativ. Recimo 'super' svetovno klubsko prvenstvo. Ta opcija mi diši bolj kot evropska superliga."