Real Madrid je prispodoba za to, kaj je največji problem Erlinga Haalanda

Manchester City je v polju vse počel pravilno, silovito in direktno, a ni imel igralca, ki bi znal žogo spraviti v gol. Čeprav ima za to bržčas celo najbolj usposobljenega napadalca na svetu.

Klemen Kos
18. april 2024

Erling Braut Haaland (Foto: Getty Images)

Če v nogometu ne bi šteli zadetki in bi zmagovalca kot pri boksu razglasili po občutku, bi bil Manchester City premočan zmagovalec dvoboja proti Realu iz Madrida. Madridčani so bili zbiti na svojo igralno polovico, prepuščeni milosti ali nemilosti artilerije Cityja, ki je Realovo obrambo napadala z vseh strani, Real pa se je moral braniti tako krčevito, da ni premogel niti minimalne energije za tranzicije v protinapad – te so bile v osnovi onemogočene že zato, ker Real Madrid v protinapad preprosto ni mogel kreniti z več kot enim ali dvema igralcema.

V takšni igri bi pričakovali, da bo igralec kova Erlinga Haalanda zabil vsaj tri zadetke, a je bil na koncu Norvežan ponovno eden tistih, ki se je v ekipi Cityja zdel celo najbolj odtujen. Haaland ni bil nenevaren za gol, saj je v prvem polčasu zadel prečko in imel tik pred koncem rednega dela igre še eno priložnost za zmagoviti zadetek, odpovedal pa je predvsem v smislu tega, kaj se na takšnih tekmah pričakuje od igralcev, ki veljajo za sam vrh nogometne smetane – Haaland, da ne bo pomote, je vsekakor del te elite.

Če je Kylian Mbappe večer pred njim pokazal, kako mora igrati igralec takšnega kova v najbolj kritičnih trenutkih sezone, je Haaland le še utrdil mnenje njegovih kritikov, da 'ni igralec za velike tekme'. Čeprav tovrstne teorije marsikoga precej jezijo in zvenijo selektivno in cinično, je dejstvo, da Haaland za City še nikoli ni dosegel zadetka v polfinalu ali finalu, na štirih tekmah proti Realu iz Madrida pa v zadnjih dveh sezonah prav tako ni uspel zabiti gola.

Real Madrid je prispodoba za 'veliko tekmo', ki je norveški golgeter nikakor ne zna obvladati oziroma nadvladati, istočasno pa se je proti Realu potrdil še njegov drugi očitek – da je pogosto preveč odtujen od preostanka ekipe. Manchester City je proti Realu skupaj zbral kar 846 podaj, v takšni igri pa je Haaland zbral vsega 21 dotikov z žogo – prvo podajo je na svoj račun vpisal šele v 37. minuti tekme.

"Erling Haaland je bil periferen lik največje tekme Cityja te sezone," so zapisali pri Athleticu, in nadaljevali.

"To so tisti večeri, v katerih elita, t.i. 'prva liga' – del katere je tudi Haaland – spomni vsakogar od nas, zakaj so tako dobri in izjemni. Ko se vročica obračuna približa točki, ki jo skoraj ni več moč prenesti, so ti igralci po navadi razred zase."

Pep Guardiola se je v zadnjih tednih glede Haalanda znašel v nekoliko drugačni vlogi. Če je moral prej odgovarjati na šaljiva vprašanja, ali je Haaland sploh iz tega planeta, mora trener Cityja zdaj Haalanda zagovarjati pred kritikami, včeraj pa je skopo pojasnil le to, zakaj Haaland in De Bruyne, preverjena izvajalca enajstmetrovk, na igrišču nista ostala do konca tekme.

"Erling in Kevin sta me prosila za menjavo, saj nista mogla nadaljevati tekme," je odgovoril Guardiola.