Rekordni prihodki Tottenhama, ki pa zaradi investicij v igralski kader še vedno posluje z veliko izgubo

Tottenham je razkril finančne rezultate za sezono 2022/23, v kateri je ustvaril rekordne prihodke v višini 643 milijonov evrov.

Uredništvo
3. april 2024

Tottenham (Foto: uradna spletna stran kluba)

Angleški klubi v teh dneh javno objavljajo svoje poslovne rezultate za sezono 2022/23, danes pa so z njimi postregli tudi pri londonskem Tottenhamu, ki je v zadnjih letih v ekonomskem smislu povsem ujel priključek z ostalimi člani t.i. velike šesterice.

Tottenham je v omenjenem obdobju ustvaril rekordne prihodke v višini 643 milijonov evrov, dobiček iz tekočega poslovanja (EBITDA) pa je znašal kar 162 milijonov evrov. Po depreciaciji, amortizaciji, trgovanju z igralci, obrestih od posojil in davkov je slika povsem drugačna, saj je Tottenham ustvaril izgubo v višini 101 milijona evrov, kar je po besedah predsednika kluba Daniela Levyja predvsem posledica 'intenzivnega investiranja v igralski kader'.

V sezoni 2022/23 je bil Tottenham za svoje standarde res zelo aktiven na nogometni tržnici, saj je za nakupe novih igralcev namenil kar 178 milijonov evrov, s prodajami pa je zaslužil le 34 milijonov evrov – podobna slika se obeta tudi v sezoni 2023/24, v kateri je Tottenham navkljub rekordni prodaji Harryja Kana za ustvaril neto izgubo z naslova trgovanje igralcev v višini 150 milijonov evrov.

Na rekordne prihodke so v znatni meri vplivali močno povečani prihodki z naslova nagrad UEFA in nastopanja v ligi prvakov, glede na leto 2022 pa je Tottenham tudi svoje komercialne prihodke povečal za kar 52 milijonov evrov.