Pokal Slovenije, polfinale, povratna tekma

Rešil Sallalich, dokončal Novaković

Sintayehu Sallalich je vstopil s klopi in poskrbel za podaljšek proti Zavrču, ki je po sporni izključitvi ostal brez Matije Miketića. Milivoje Novaković po zapravljenih priložnostih blizu hat-tricka v podaljšku polfinala.

Uredništvo
20. april 2016, 8:59

(Foto: SPS)

Pokal Slovenije, polfinale:

Povratna tekma

MARIBOR 5:1 ZAVRČ
Mendy 30., Sallalich 72., 91., Novaković 102., 105.; Matjašič 43.
Rdeči karton: Miketić 75. (Zavrč)

Stadion:
 Ljudski vrt. Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj). Rumeni kartoni: Novaković, Defendi, Viler, Mendy; Golubar, Mužek, Jakšić, Miketić.. Rdeči karton: Miketić.

Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Viler, Janković (od 106. Ahmedi), Filipović, Vršič (od 64. Rahmanović), Bohar (od 64. Sallalich), Mendy, Novaković.

Zavrč:
Kovačić, Jakšić, Rogač, Antić, Mužek, Cvek, Pihler (od 106. Agboyi), Matjašič, Miketić, Dodlek (od 106. Solomun), Golubar (od 106. Glavica).

Turbulentna sezona bi se lahko še vedno končala sanjsko za državne prvake iz Maribora, ki so preživeli nov resen preizkus in se po prvi zmagi na šestih tekmah proti Zavrču veselili napredovanje v finale Pokala Slovenije. Tam bodo vijoličasti nastopili že trinajstič in lovili svoj rekordni deveti naslov, toda proti Haložanom so se morali varovanci Darka Milaniča močno potruditi.

Za nameček proti nepopustljivi ekipi Slavka Matića branilci državnega naslova niso mogli računati na kapetana Marcosa Tavaresa, ki je naravnost rojen za takšne obračune, poškodovan je bil tudi Gregor Bajde, kar pa je Milaniču olajšalo vsaj izbiro prve postave. Toda napadalna naveza med Milivojem Novakovićem in Jeanom-Philippom Mendyjem ni preveč grozila golu gostov, Matija Kovačić je moral posredovati šele v 24. minuti, ko je odbil močen strel Dareta Vršiča z razdalje.

Po pol ure igre pa so Mariborčani povedli, potem ko je Vršič po podaji iz kota na robu vratarjevega prostora našel samega Mendyja, ki je žogo pred neodločnim haloškim vratarjem le pospravil v mrežo. V 37. minuti bi lahko razpoloženi Francoz poskrbel za že občutnejši naskok, potem ko ga je s strani našel Novaković, a je nekdanji član Kopra po lepi "finti" Damjana Boharja zadel le vratnico.

Kazen je prišla hitro, a najprej je Maribor še preživel strel Josipa Golubarja, ki je po nesporazumu Jasmina Handanovića in Rodriga Defendija poskusil z lobom, starejšega od bratrancev Handanović pa je rešila vratnica. Toda Zavrčani so morda tudi zasluženo izenačili že v enem naslednjih napadov. Jure Matjašič, ki se je v letošnji sezoni specializiral za spektakularne zadetke, je po golavt črti ušel Alešu Mertlju in nato spretno skozi noge Handanovića poravnal izid.

Zavrčani so se za drugi polčas postavili v obrambni gard, ki ni kazal znakov popuščanja. Toda Štajerci so uspeli in Kovačić je bil v 73. minuti brez moči, potem ko je rezervista Sintayehuja Sallalicha na drugi vratnici s prekrasno podajo našel kapetan Mertelj, Izraelec pa je z glavo natančno meril v nasprotni kot. Že dve minuti kasneje se je tekma morda odločilno prelomila, ko je glavni sodnik strogo izključil Matijo Miketića, ki je prodiral na robu kazenskega prostora, vanj pa je trčil Marko Janković. Zaradi domnevnega simuliranja je moral Miketić ob gromkem protestiranju gostujočih nogometašev in celotne klopi v slačilnico, vsega pa bi bilo lahko konec že pred podaljškom.

Novaković je namreč v 85. minuti zastreljal lepo priložnost, potem ko je z desne prišla še ena lepa podaja v kazenski prostor, a je reprezentantov strel pod prečko ustavil Kovačić. Novaković in Sallalich sta zapravila še vsak po eno izjemno priložnost za odločilni tretji zadetek - Novaković je po podaji igralca tekme Mertlja prišel sam pred Kovačića, ki mu je strel z leve ubranil, odbitek pa je prek vrat poslal Sallalich.

Mariborčani so v podaljšku vseeno hitro odločili par. Sallalich je že v prvem napadu sprejel podajo še enega rezervista Amarja Rahmanovića je z leve strani lepo zadel prek Kovačića, povsem demoralizirano haloško četo pa je pokončal Novaković z dvema zadetkoma. Najprej je v 102. minuti izkoristil nesebično podajo Mendyja in zatresel prazno mrežo, veliko lepši pa je bil Ljubljančanov zadetek po akciji z Jankovićem, ki ga je lepo zaposlil, najboljši aktivni strelec v zgodovini slovenske reprezentance pa je Kovačića matiral med nogami. Vse to se je zgodilo v prvem delu podaljška, v drugem pa je Novaković še enkrat povsem sam prodrl pred gostujočega vratarja, a se kar malce osmešil s slabim preigravanjem in s strelom točno v haloškega čuvaja mreže zapravil priložnost za svoj prvi hat-trick v vijoličastem.
 
adplus-dvertising