Rožman: Naučil sem se živeti s kritiko, nogometno dogajanje v Sloveniji pa me skrbi

Simon Rožman bo to sezono edini slovenski trener v evropskih pokalih. Uvrstitev v ligo Europa je uspeh njegove kariere, a nikakor končna postaja. Nogometno dogajanje v Sloveniji ga skrbi.

Miran Zore
10. oktober 2020, 8:48

Foto: uradna spletna stran kluba

Kratek oddih doma, medtem ko se poškodovani igralci posvečajo rehabilitacijam, drugi igralci (ki niso v reprezentancah) pa posameznim segmentom treninga, bo Simonu Rožmanu pomagal napolniti baterije po zares intenzivnih tednih, ki so za njim. Ker je z Rijeko uspel priti do velikega uspeha, uvrstil se je v skupinski del lige Europa, do sredine decembra prave pavze zanj ne bo več. To bodo pravzaprav prijetni napori in obveznosti. 

Lanska sezona, njegova prva v 1. HNL oziroma Rijeki, je bila na koncu označena za uspešno. Tretje mesto v ligi in osvojen pokal je dosežek, ki je bil glede na težave in konkurenco v ligi težje dosegljiv kot se morda zdi. Javnost je na to morda že pozabila, toda Rijeka je praktično edini hrvaški prvoligaš, ki je vse do danes ostal na "korona obratih" oziroma na tretjini plač. 

"Minula sezona je bila glede na vse okoliščine zadovoljiva. Vedeti moramo, da se je Rijeka spremenila, da je zdaj prisiljena in tudi želi več ustvarjati, ker neposrednih investicij v rezultat več ne zmore. To je že znana zgodba, ne bi je spet pogreval, tako kot je znano, da želi biti klub samozadosten. To vseeno ponavljamo, ker smo v klubu temu primerno zastavili cilje. Pričakovanja mnogih so namreč še vedno najvišja možna, tako kot pred leti, vendar v klubu najbolje vemo, kaj je realno in česa si želimo. Bili smo tretji v ligi, osvojili smo pokal. Z najmlajšo ekipo v zadnjih desetih letih. Zdaj smo v ligi Europa. To je neverjeten uspeh, sploh, če vemo, da smo zaradi pandemije v klubu takoj sprejeli ukrepe in šli na nižje obrate, na katerih smo še vedno. Na igrišču se to ni poznalo. Tega nismo dovolili."

Rijeki, ki mora že nekaj let vseskozi prodajati najboljše igralce, bo ta finančna injekcija spremenila vsakdan. Klub se bo "pokril" za nazaj. Za naprej pa bo moral znova ustvarjati. 

"Klub je zdaj zadihal s polnimi pljuči. Mislim, da smo spet dobili veljavo na Hrvaškem. Vprašanje financ, preživetja je za druge ljudi, ne zame, vsekakor pa mislim, da je tudi za ta segment ta uspeh blagodejen. Naša usmeritev, ki smo jo začrtali ob mojem prihodu v klub, pa ostaja nespremenjena. Naše ambicije se ne končajo z uvrstitvijo v ligo Europa, v kateri po mojem mnenju lahko igramo, naši načrti so že zdavnaj v letu 2021. Takrat se bo spremenilo marsikaj. V veljavo stopi nova TV pogodba za hrvaško ligo, UEFA zaganja t.i. konferenčno ligo in tako naprej."

Kariera Simona Rožmana je s prebojem v ligo Europa, kjer bo najmlajši trener, dobila nov zagon. Sam ga vidi kot uspeh kariere

"Dogajalo se je marsikaj, kar nam je oteževalo to pot, ampak nismo jamrali. Nismo dovolili negativne atmosfere, čeprav jo je z zunanje strani bilo mogoče začutiti. Vedeti morate, da smo v klubu vseskozi na isti valovni dolžini, z vrha čutimo podporo. Sam sem se emocionalno izpraznil že po finalu pokala, javnost namreč ne ve, kaj vse se je pred tem dogajalo v slačilnici, kolikor osebnih zgodb in preizkušenj smo prestali. Ko smo zmagali, so emocije zapustile moje telo. Bil sem neverjetno utrujen in hkrati seveda vesel. Mislil sem si: Kaj še hočete od mene? Ampak vem, kako gre v tem poslu. Nikoli ni dovolj in treba je to sprejeti. Naslednji korak je liga Europa in tudi to ni konec, je nov začetek. Je pa to zame uspeh kariere, nedvomno."

Pred tem uspehom je Rožman že nekajkrat "visel". A le v medijskem smislu, podpora kluba ni bila nikoli vprašljiva. Vse to ga je utrdilo

"37 let imam. Osvojil sem dva pokala, zdaj sem v ligi Europa kot najmlajši trener, imam 20 tekem v Evropi. Ne morem biti nezadovoljen. Kritike so dobrodošle, če so konstruktivne, žal pa se jih prevečkrat oprime balast. Na to raven nočem, s tem se ne ukvarjam. Za mano stoji uprava, mene pa zanima igrišče. Delamo pošteno, v smer, ki jo narekujejo globalni nogometni trendi. Mislim pa, da sem nek napredek naredil tudi v tem pogledu, saj se z žaljivimi kritikami ne obremenjujem več. V tem poslu bo to pač vedno prisotno. Še vedno imam svojo vizijo igre in razvoja, to se ni spremenilo. Videl pa sem, da so zunanji faktorji močni. Tu je pritisk. Potrebuješ rezultat, če ne imaš nezadovoljstvo in slabo atmosfero, potrebuješ pa pozitivo. Stremim k istim ciljem, se pa skušam prilagajati ekipi v tej meri, da ne izgubim rezultata."

Kot uspešen trener s kariero v tujini se Rožman še vedno zna ozreti domov. To, kar vidi, mu ni preveč všeč

"Spomnim se intervjuja za Nogomanio izpred nekaj let (VEČ). Takrat sem opozarjal, kako pri nas manjka vizije, kako imamo preveč tujih nogometašev in podobno. Stojim za tem. Trenutno nisem v poziciji, da bi lahko podrobneje spremljal dogajanje v Sloveniji. Poznam pa rezultate, spremljal sem tudi Evropo, ki je včasih dajala vrednost ligi. Mura in Celje sta nadgradila svoje dosedanje evropske nastope in jima čestitam, Maribor žal ni več, kar je bil, rezultatskega izkoraka žal ni bilo. To zagotovo ni dober znak. Če te ni v Evropi, si pozabljen. Nate pozabijo agenti, mediji, sponzorji in tako naprej. To je velik hendikep. Nikoli ni dobro, če vse skupaj postane samo sebi namen, če ni mednarodnega tekmovanja. To se pozna tudi pri prestopih. Pomembno je tudi, kam se prodaja. To so signali, ki marsikaj povedo. Če sem zato zaskrbljen? Sem, motijo pa me iste stvari kot sem jih našteval pred leti. Ni se veliko spremenilo."