Ružnić: Za nižanje plač v nogometu bo treba najti konsenz z igralci

Najbolj uspešen slovenski nogometni agent Amir Ružnić letos ne pričakuje pestrega prestopnega roka. Nogomet je že in bo še prizadet, za rešitev vprašanja nižanja pogodb igralcem pa bo treba nujno najti konsenz.

Miran Zore
23. marec 2020, 11:00

Foto: Nogomania

Nogometna Italija je glavno tržišče slovenskega nogometnega agenta Amirja Ružnića, ki med drugim zastopa Josipa Iličića, Andraža Šporarja, Benjamina Verbiča in Jasmina Kurtića. Nogometni posel je zdaj že nekaj tednov praktično mrtev oziroma na prisilnem mirovanju, posebej v Italiji pa vlada velika negotovost glede tega, kdaj se bo nogomet spet lahko začel igrati. 

"Nogometni svet je močno prizadet, posebej v Italiji. Tam vlada kaos, nihče ne ve, kaj bo. Vsi samo upajo, da se to konča, nihče pa ne ve, kdaj se bo. Ljudje nogomet pogrešajo," pravi Ružnić ki je že pred tedni preventivno "storniral" svoje poslovne poti v tujino. Tako bo verjetno še nekaj časa. 

"Po optimističnem scenariju bi se lahko spet začelo igrati med tretjim in sedmim majem, a je to pogojno. Treba je vedeti, da bodo ekipe potrebovale priprave. Vprašanje je, kaj bo, če se takrat ne bo začelo igrati. Tukaj je več težav, vsa pa so med seboj povezana. Če ne bo tekem, ne bo TV denarja, če ne bo denarja, bodo klubi v težavah, igralci in trenerji ne bodo plačani in tako naprej. Vsi smo nekako odvisni drug od drugega. To je krog. Je pa mislim, da povsem jasno, da smo v resni situaciji, to se da sklepati že po tem, da se je nogomet ustavil. To se namreč nikoli ne zgodi."

Prestopni rok je glavni delovni prostor nogometnih agentov, ki pa že zdaj lahko pozabijo na zajetne provizije in odškodnine

"Prestopni rok, če sploh bo, bo verjetno krajši in skromnejši. Zna se tudi zgoditi, da se bodo lige zavlekle v mesec julij. Nogometni prestopi so investicije klubov, te investicije pa so zdaj na čakanju. Če se ne igra, ni denarja, če ni denarja ..."

Igralci ne bodo kar tako pristali na nižje plače
Vprašanje pogodb igralcev in trenerjev postaja vse bolj aktualno. Kako bodo klubi plačevali, če so ostali brez prihodkov? V nekaterih ligah in klubih so že prisotne pobude po rezanju plač, odlogih plačil, celo po razpustitvi ekip. Ružnić poudarja, da bo za sprejem končne odločitve nujen konsenz

"Konkretnega ni še nič, kroži pa več scenarijev. Od zamrznitve plač, odloga, pa vse do zmanjšanja. Recimo za 30 odstotkov. To so predlogi. Bomo videli, ne bo tako lahko, nujen bo konsenz. Po eni strani je to tudi moralno vprašanje za obe strani, tako za klube kot tudi za igralce."

Tuji klubi so ostali brez fiksnih prihodkov. TV denarja ni, prav tako ni denarja od prodaje vstopnic in zaslužka z naslova trženja ter prodaje artiklov itd. Slovenski klubi teh finančnih virov skorajda ne poznajo, imajo pa drugo težavo. Redki sponzorji, ki jih podpirajo, bodo zdaj seveda v prvi vrsti reševali lastne težave, prodaj igralcev pa zaradi situacije najverjetneje ne bo. Če že, bodo verjetno še za manjši denar kot doslej. 

"Slovenski nogomet čaka težko obdobje. Res je, da je drugače kot v tujini, kjer je TV denar glavni vir financiranja. Bo pa treba vseeno stisniti zobe. Vprašanje je, kaj bo s sponzorji, prodaje igralcev pa bodo zdaj še bolj nujne. Ima pa slovenski nogomet vendarle manjšo prednost, in sicer to, da se je vajen boriti. Nenehno je v boju za preživetje, tako bo tudi v bodoče."

Ružnić ne glede na vse goji optimizem, prepričan pa je, da bo nogomet pri normalizaciji situacije odigral pomembno vlogo.

"Nogomet združuje ljudi. Pomagal bo pozabiti vse hudo, v to ne dvomim."