Sanje so jih odpeljale v Fiorentino, realnost pa jih je vrnila v Slovenijo - na začetek

Bili so talenti visoke ravni. Boljših praktično nismo imeli. Poizkusili so v Fiorentini in se vrnili poraženi. Štirje talentirani nogometaši so v Italiji morda izkusili nekaj novega, a izpustili pomembna razvojna leta.

Miran Zore
5. januar 2021, 1:13

Foto: pigac.si

Josip Iličić, takrat že uveljavljen igralec Serie A, je bil tisti, ki je odprl vrata. Fiorentina je takrat zaznala slovenski nogometni potencial in ga začela vgrajevati v svoj mladinski pogon. Kot prvi je v Firence leta 2015 odšel takrat veliki talent Domžal Jan Mlakar. Zaobšel je slovensko ligo in že kot kadet sklenil uspeti v Italiji. Pol leta pozneje je v Firencah pristal Vitja Valenčič, kadet Olimpije. Po že utečeni poti sta se leta 2018, praktično v paketu, v Fiorentino odpravila še Renato Simić in Nino Kukovec.

Vsem štirim nogometašem je bilo skupno to, da so v Sloveniji veljali za velike talente, ki močno odstopajo od vrstnikov. Bili so tudi že člani mladih reprezentančnih selekcij. A mladeniči niso imeli potrpljenja ostati in igrati doma, vanje niso dovolj verjeli niti njihovi klubi (niso jih uspeli prepričati v projekt) odšli so prepričani, da morajo poizkusiti v tujem, zahtevnejšem okolju. 

Vsem štirim je skupno to, da so v Firencah preživeli le "obvezno" obdobje v mladinskem nogometu. Nihče od njih pa ni pokazal dovolj, da bi se Fiorentina z njim še ukvarjala (ga vsaj posodila v Serie B ali kaj podobnega). Le Jan Mlakar je prišel do debija v Serie A, odigral je 20 minut, nato pa padel v pozabo. Fiorentina ga je pustila oditi brez odškodnine, le ob zavezi Maribora za delitev dobička ob morebitni prodaji. Preostali trije so odpadli že prej. Fiorentina se je vsem trem odpovedala. 

Danes so vsi štirje nogometaši v Sloveniji. Kot zadnji se je včeraj domov vrnil napadalec Nino Kukovec.

Vse štiri sodeč po doslej videnem čaka še veliko dela in tudi dokazovanja, saj so že in še bodo spoznali, da so v enem do dveh letih, ko bi že morali igrati članski nogomet, zamudili marsikaj. Bili so talenti, zdaj pa so v resnem nogometu (izjema je Mlakar) praktično začetniki. V tem trenutku je za vse štiri pomembno le, da čim več in seveda čim bolje igrajo. Poizkusili so, videli so, zdaj pa morajo spoznati in sprejeti, da je njihova trenutna realnost precej oddaljena od blišča italijanske Serie A. 

Kje so danes?
Jan Mlakar je (skorajda) spet na začetku. Tam, kjer je bil, ko se je iz Firenc vrnil v Slovenijo, da bi sploh zagnal svojo kariero. To mu je v Ljudskem vrtu uspelo, a je njegov razvoj s prestopom v Brighton spet zastal. Trenutno se kot posojen igralec angleškega kluba spet prebija v Mariboru, kjer pa mu zaenkrat ne gre po načrtih. V prvem delu letošnje sezone je na 15 tekmah v 1. SNL dosegel štiri zadetke, za nastop na Euru U21 pa bo moral raven svojih iger dvigniti. 

22-letni Mlakar ima v svojih nogah 53 prvoligaških tekem in 20 vpisanih golov. 

Vitja Valenčič je že dve leti in pol v Olimpiji. Zaenkrat je odigral 31 prvoligaških tekem in dosegel en gol. Nakazal je potencial, česa oprijemljivejšega pa za seboj zaenkrat ni pustil. Trenutno je poškodovan, zato to sezono še ni igral. Tudi, ko se bo vrnil po poškodbi, bo 21-letni Valenčič (marca bo dopolnil 22 let) bil bitko za minutažo v nestabilni Olimpiji, ki iz sezone v sezone skorajda v celoti menja svoj igralski kader. Praktično bo začel znova. 

Renato Simić je v Fiorentino odšel preko manevra, s katerim je zaobšel Olimpijo. Z Ljubljančani ni podpisal pogodbe, jo je pa z Domžalami, ki so bile le "vmesni" klub. Obetal je veliko, dosegel pa malo. Letos bo dopolnil 20 let, za njim pa je že prvo leto v Muri. Odigral ni niti minute v 1. SNL (bil je tudi poškodovan) in je tako v članskem nogometu, kar je za njegovo starost že lahko problem, še vedno povsem nepopisan list. 

Nino Kukovec je Maribor zapustil v trenutku, ko vijoličasti po ligi prvakov niso nujno potrebovali denarja. Niso pa očitno imeli načrta zanj, zato so sprejeli ponudbo in raje "razvijali" starejše igralce, tudi tujce. Načrta z njim pa ni imela niti Fiorentina, ki je vloženi denar očitno zlahka pozabila in se igralcu odrekla. Kukovec jih bo maja dopolnil 20, do takrat pa bo morda že odigral kakšno tekmo za Celje v 1. SNL. Doslej v članskem nogometu ni odigral niti minute.