Sanjski teden Tomija Horvata: Žlahtni playmaker, ki mora še večkrat meriti na gol

Tomi Horvat je igralec, zaradi katerega bi na dober dan marsikdo z veseljem plačal vstopnico. Tekmi proti Tottenhamu in Mariboru sta njegovo postopoma razvijajočo se kariero privedli do najvišje točke doslej.

Klemen Kos
1. december 2021, 12:10

Tomi Horvat je proti Tottenhamu dosegel mojstrski zadetek. (Foto: pigac.si)

Slovenski nogomet je v hudem pomanjkanju igralcev, ki jih najbolj preprosto lahko opišemo kot 'playmakerje' – igralce, ki diktirajo napade svoje ekipe, razigravajo soigralce, iščejo nekonvencialne rešitve. To so igralci, ki se ne izdelajo, temveč se praviloma rodijo, morda pa takšen up za prihodnost slovenskega nogometa predstavlja 22-letni vezist Mure Tomi Horvat, ki je v zadnjem tednu dni na dveh odmevnih tekmah pokazal, da je lahko dorasel najvišjim izzivom.

V Turnišču rojeni Horvat je vsestranski igralec, ki ga Ante Šimundža uporablja na različnih igralnih mestih. Sam se najbolje počuti tik za napadalcema ali na desni strani napada, večkrat pa smo ga lahko videli v bolj centralni vlogi, v kateri je nekoliko bolj oddaljen od nasprotnikovega gola. Horvat je torej vsestranski nogometaš, ki še nima povsem jasno definirane vloge, zagotovo pa ni potrebno veliko, da hitro pade v oči kot igralec, ki tehnično izstopa in igra drugače.

Horvat je na tekmi proti Tottenhamu mojstrsko zadel z desne strani in v smislu odmevnosti dosegel najpomembnejši gol v svoji karieri, veliko pa o njegovem karakterju in trenutni formi pove predstava nekaj dni kasneje, ko je dosegel gol in prispeval asistenco na derbiju državnega prvenstva proti Mariboru. S tem je Muro popeljal do zmage, ki je v enem tednu poskrbela, da je kolektivni spomin na številne težave 'čarno-bejlih' v državnem prvenstvu nenadoma postal zelo kratek.

Horvat je playmaker 'španskega' tipa. Nižje rasti, dober pri sprejemu žoge, dober pri pregledu nad igro in učinkovit pri sprejemanju odločitev. Najbolje bi njegov potencial opisala akcija, ki je v svoji celoti ena najbolj izjemnih akcij katerega koli slovenskega kluba v zadnjem obdobju – na tekmi proti Sturmu v Fazaneriji je aplavze sicer požel Žiga Škoflek za izvrsten zaključek, vendar pa pri tem nikakor ne gre sprejeti vloge, ki jo je pri golu odigral Horvat. Sprejem, obrat, hitra tranzicija, prodor proti sredini, fino odložena žoga na noge Škofleku, ki je nato Fazanerijo s svojim zaključkom poslal v delirij. Akcija, ki se je ne bi sramoval niti njegov vzornik Lionel Messi.

Horvat je sicer prehodil zanimivo pot. Zrasel je v Turnišču, se kmalu priključil mladinskim selekcijam Mure, nato dobra tri leta preživel v Mariboru in se leta 2018 kot izdelan mladinec vrnil v Muro. Doslej je v majici Mure zbral 139 nastopov in je tudi po tem kriteriju za razmere v slovenskem državnem prvenstvu nenavaden – zelo redki so nadarjeni mladi slovenski nogometaši, ki pred odhodom v tujino doma odigrajo toliko tekem kot Horvat.

Zaradi predstav v letošnji sezoni je težko pričakovati, da bo Horvat še dolgo navduševal najbolj zvesto navijaško publiko v slovenskem državnem  prvenstvu, pred odhodom v tujino pa bi Horvat pravzaprav moral popraviti le svoj učinek, saj mu doslej upoštevajoč svoj potencial in kakovosten zaključek manjka več zadetkov in asistenc. To je izziv za zrelostno razvojno fazo, v kateri se je Horvat upoštevajoč svoja leta že znašel.