Savdska Arabija umika kandidaturo za organizacijo SP leta 2030

Španska Marca poroča, da se je Savdska Arabija umaknila od kandidature za organizacijo SP leta 2030. To je veliko presenečenje, saj naj bi bili prihodi svetovnih superzvezd povezani prav s promocijo kandidature.

Uredništvo
22. junij 2023

Savdska Arabija v teh tednih intenzivno novači nogometne zvezde s celega sveta, eden od povodov za takšno razsipnost pa naj bi bila promocija kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2030, ki ga je Savdska Arabija želela organizirati skupaj z Grčijo in Egiptom. Egipt je od tričlanske kandidature odstopil že aprila, danes pa Marca poroča, da naj bi puško v koruzo vrgla tudi Savdska Arabija, saj naj bi njen organizacijski komite prišel do sklepa, da bo prvenstvo leta 2030 'neizbežno gostila Evropa'.

Trenutno sta vloženi dve uradni kandidaturi, in sicer se za organizacijo SP leta 2030 skupaj potegujejo Španija, Portugalska in Maroko ter južnoameriški kvartet, ki ga tvorijo Argentina, Urugvaj, Paragvaj in Čile. 'Ibersko-maroška' kandidatura cilja na to, da bi se mundial vrnil v Evropo, Južnoameričani pa so kandidaturo zasnovali predvsem na tem, da bi se na 100. obletnico svetovnih prvenstev največji nogometni turnir na svetu znova odvijal na južnoameriških tleh. Zmagovalec bitke za SP leta 2030 bo znan septembra leta 2024.

Odstop Savdske Arabije je veliko presenečenje, saj je imela Savdska Arabija izreden motiv, poleg zajetnih finančnih sredstev pa je z zvezdniki kot sta Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sklepala tudi posebne sponzorske dogovore, ki so zajemali prav promocijo arabske kandidature za organizacijo SP leta 2030.

Novico o odstopu Savdske Arabije je izstrelil španski športni časnik Marca, v Savdski Arabiji pa tovrstnih informacij doslej še niso komentirali.