Se odpirajo vrata za igranje uradnih tekem najboljših lig v ZDA? FIFA se je pogodila in je pripravljena razmisliti o spremembah

Ameriško podjetje Relevant Sports se je izvensodno pogodilo s FIFA v tožbi, v kateri je bila FIFA obtožena, da krši zakonodajo, ker klubom iz ostalih lig ne dovoli igrati uradnih tekem v ZDA.

Uredništvo
9. april 2024

FIFA (Foto: FIFA)

Velike evropske lige so v zadnjih letih večkrat prišle na idejo, da bi na tujih tleh organizirale tekme pod okriljem domačega prvenstva – v Španiji in Italiji so bili pripravljeni 'izvoziti' kakšen velik prvenstveni obračun v ZDA, v Angliji pa so se pojavljale celo zamisli, da bi se v ZDA odigral celo celoten krog prvenstva.

Španska La Liga se je leta 2018 dogovorila s podjetjem Relevant Sports za organizacijo prvenstvene tekme med Barcelono in Girono v ZDA, a je nato vmes posegla FIFA in uveljavila pravilo, ki prepoveduje izvedbo tekem državnih prvenstev na tujih tleh. Tedaj se je organizaciji tekme španske La Lige odločna uprla tudi ameriška nogometna zveza, to pa je bil povod za tožbo, ki je danes dobila epilog.

Relevant Sports je tožil FIFA in ameriško nogometno zvezo zaradi 'ilegalne prepovedi organizacij tekem tujih državnih prvenstev v ZDA', danes pa sta obe strani sporočili, da sta se izvensodno pogodili in rešili spor. Pri Relevantu so zapisali, da je FIFA 'pripravljena razmisliti o spremembah pravilnika glede izvedbe tekem izven domačega teritorija', trenutno pa še ni jasno, kakšne bodo kratkoročne posledice danes sklenjenega sporazuma.

Relevant Sports je podjetje, ki organizira t.i. International Champions Cup, prestižno turnejo v poletnem času, na kateri v zameno za lep zaslužek sodelujejo vrhunske evropske ekipe – prejšnje poletje je Relevant denimo organiziral tudi El Clasico v Las Vegasu.

Ameriška nogometna zveza želi preprečiti uvažanje tujega klubskega nogometa, ker bi ta po njenem mnenju lahko negativno vplival na priljubljenost lige MLS.

Morebitna sprememba pravilnika bi lahko odprla tudi vrata zamislim, da bi se denimo finalna tekma lige prvakov odigrala izven Evrope.