Sebastien Haller je Ajaxovo odkritje leta: Lahko bi bil novi Giroud, a je Francija predolgo čakala

Erik ten Hag je vedel, da je Sebastien Haller v napačnem trenutku kariere v napačnem klubu.

Miran Zore
25. november 2021, 11:11

Sebastien Haller je sijajna "iznajda" Erika ten Haga. (Foto: Getty Images)

Sezona 2018/2019 je bila sezona dokončnega preboja. V ekipi takrat močnega Eintrachta iz Frankfurta so prevladovali Srbi in Hrvat – Gačinović, Jović, Kostić in Rebić. Kreativa in zadetki so bili v njihovih rokah. Zraven so spustili le še Francoza, ki je v resnici Afričan, korenine pa vleče iz Slonokoščene obale. Sebastien Haller je v tisti sezoni blestel in po polfinalnem izpadu iz lige Europa proti poznejšemu zmagovalcu Chelseaju (po enajstmetrovkah) ter 15 zadetkih v nemški ligi klub zapustil.

Kar 50 milijonov evrov je zanj plačal West Ham, prepričan, da je v visokem, a vseeno spretnem in igrivem nogometašu dobil pravo okrepitev za svoj napad. Pri Davidu Moyesu pa magije Sebastiena Hallerja nismo videli. 14 golov na 54 tekmah je bilo premalo in Haller, ki se na angleški nogomet nikakor ni uspel navaditi, je v Londonu hitro postal pogrešljiv.

Klic odrešitve je prišel iz Amsterdama. Na drugi liniji je bil Ajaxov trener Erik ten Hag, ki je Hallerja poznal še iz skupnih časov pri Utrechtu. Vodstvo Ajaxa je uspel prepričati, da bi to za ekipo, ki ima dobro razmerje mladih in izkušenih bil dober nakup. 22.5 milijona evrov je za Ajax velik denar, za West Ham, pri katerem so že gledali na to, kako kar najbolje pokriti finančno luknjo, pa sprejemljiv znesek. David Moyes je na koncu govoril celo o "dobri ponudbi", ko se je uspel rešiti igralca.

Ten Hag pa je očitno dobro vedel, kaj lahko pričakuje od igralca, ki se sam v napadu resda ne znajde najbolje, a ko ima pravo podporo (in v Ajaxu jo ima), postane uporaben. Haller je srčen, nesebičen in efektiven igralec. Njegova velika odlika je tudi ta, da je močan v igri z glavo. Ko je žoga v zraku, je Haller dominanten, v tem pogledu je bil svoj čas najboljši v Bundesligi.

Ajax ga ni prijavil za Evropo
Začelo se je sicer grenko. Pri Ajaxu so zagrešili resnično nenavadno administrativno napako in igralca niso uspeli prijaviti za igranje v ligi Europa.

"Gre za neverjetno napako. Nismo pozabili prijaviti Hallerja, temveč se je zgodila administrativna napaka. Nekdo je pač pozabil narediti kljukico pred njegovim imenom. Haller ni bil poceni, drago smo ga plačali, vendar pa se nam njegov prihod že obrestuje. V dobri formi je in zaradi vsega tega je ta situacija še toliko bolj klavrna," je takrat dejal Ten Hag.

Z devetimi goli trenutno prvi strelec nizozemske Eredivisie pa je premagal tudi to oviro in v letošnjem letu postal nepogrešljiv član Ajaxa. Z nizozemskim velikanom Haller ruši vse pred seboj. V domačem prvenstvu ja Ajax prvi, z daleč največ doseženimi zadetki (42) in najboljšo obrambo (2.). Prvi je Ajax tudi v svoji skupini lige prvakov, na petih tekmah je dosegel pet zmag (gol razlika 15:3).

Cena, ki jo je za 27-letnega Hallerja plačal Ajax, se ne zdi več visoka. To je bil dobro porabljen denar. Haller je od včeraj skupaj z Robertom Lewandowskim prvi strelec letošnje izvedbe lige prvakov, dosegel je devet golov (dodal je še dve asistenci). Postal pa je tudi prvi igralec v zgodovini tega tekmovanja, ki je na prvih petih tekmah lige prvakov v karieri dosegel devet golov. 

Francija je predolgo oklevala
V Nemčiji se medtem že pojavljajo govorice, da je zanimanje za igralca obudila Borussia Dortmund. Klub, ki se je medtem že moral posloviti od načrtov za igranje izločilnih bojev lige prvakov to sezono, išče zamenjavo za Erlinga Haalanda, a zaenkrat nič ne kaže na to, da bi Ajax Hallerja želel prodati.

Nič pa seveda ne kaže niti na to, da bi Haller lahko zaigral v napadu Francije. Do selekcije U21 je bil nepogrešljiv v vseh selekcijah, ker pa je bila konkurenca v A reprezentanci huda, dolgo ni prav nič kazalo na to, da bo Haller dobil vpoklic. Naposled se je lansko leto odločil za Slonokoščeno obalo. Danes, v tej formi, ko ne samo, da zabija, ampak za napadalca nadstandardno "grize" v obrambi in skuša sodelovati v igri, bi francoski selektor Didier Deschamps nanj zagotovo pomislil ...