David Healy obesil kopačke na klin

Severnoirski heroj v pokoj

Od nogometa se je poslovil možakar, ki je Severni Irski priigral prvo zmago proti Angliji po letu 1972, in mož, ki je slavil hat-trick proti Španiji. Kariero je sklenil David Healy.

Anže Zajič
3. december 2013

(Foto: Getty Images)

Od nogometa se je poslovil igralec, ki v zgodovino odhaja kot najboljši strelec reprezentance Severne Irske vseh časov. Od najpomembnejše postranske stvari na svetu se je poslovil David Healy, strelec 36 zadetkov na 95 tekmah z državnim grbom. Healy je bil nazadnje član Buryja, svojo bogato kariero pa je leta 1999 začel pri angleškem velikanu Manchester Unitedu. Pri slednjem je odigral le eno tekmo, precej bolj uspešen je bil kasneje pri številnih drugih klubih. Igral je tudi za Port Vale, Preston, Norwich City, Leeds United, Fulham, Sunderland, Ipswich Town, Doncaster in Rangerse iz Glasgowa.
 
"Mislim, da so le redki presenečeni, pet mesecev sem bil pač brez kluba. Postalo mi je jasno, da je napočil čas za nekaj novega. Moje nogometne kariere je konec, sedaj se začenja novo obdobje mojega življenja," pravi Healy. Slednji se je v zgodovini vpisal tudi z zadetkom, ki ga je dosegel leta 2005, ko je Severni Irski priigral prvo zmago proti Angliji po letu 1972. V kvalifikacijah za Euro 2008 je nato zabil kar 13 golov in bil celo najboljši strelec. Med drugim je zadel proti Španiji (v Belfastu je proti slednji slavil celo hat-trick), Švedski in Danski; vse so proti Severni Irski izgubile, a to ni bilo dovolj za preboj na EP.