Seznam se krči: Ostale bodo le še štiri reprezentance pod okriljem UEFA, s katerimi Slovenija še ni igrala

Slovenija bo danes v Stožicah sploh prvič v svoji zgodovini odigrala tekmo proti Portugalski.

Uredništvo
26. marec 2024

Irska (Foto: Getty Images)

Slovenska reprezentanca je od leta 1992, ko je proti Estoniji odigrala svojo prvo mednarodno tekmo, prekrižala poti z veliko večino reprezentanc, ki sodijo pod okrilje UEFA. Trenutno je v družini UEFA 55 reprezentanc, nocoj pa se bo Slovenija pomerila proti daleč največji in najbolj slavni reprezentanci, proti kateri doslej v Evropi ni še nikoli igrala – Portugalski.

Ob tem se samo po sebi zastavlja vprašanja – s katerimi evropskimi reprezentancami se Slovenija od leta 1992 do danes še ni pomerila?

Po Portugalski bodo ostale le še štiri Andora, Liechtenstein, Armenija – ta 'skalp' bo padel 4. junija na prijateljski tekmi v Stožicah – in trenutno edina še preostala znana reprezentanca, s katero Slovenija še ni zaigrala – Irska.

Portugalska sodi v ozek krog evropskih reprezentančnih velesil, zato si je zanimivo pogledati, kdaj se je Slovenija nazadnje pomerila z reprezentancami takšnega kalibra.

V zadnjem obdobju je odigrala kar nekaj tekem proti Angliji, pri ostalih velesilah pa so spomini že zelo stari. Z Nemčijo se je denimo edinkrat pomerila leta 2005 na prijateljski tekmi, z Nizozemsko je nazadnje igrala leta 2007, z Italijo leta 2011, mineva pa že več kot dvajset let od zadnjih tekem proti Franciji oziroma Španiji.

S Francijo je nazadnje igrala leta 2003, s Španijo pa leta 2002 na svetovnem prvenstvu.