Sezona Roka Kronavetra: V senci, ko bi moral biti v ospredju

Maribor ima ta hip toliko težav, da vrstni red njihovega reševanja ni nepomemben. Visoko med prioritetami bi moral biti tudi Rok Kronaveter, ki bi moral biti lider, a to ni.

Miran Zore
16. februar 2021, 10:33

Rok Kronaveter si je svojo epizodo v Mariboru verjetno drugače predstavljal. (Foto: pigac.si)

Tretji junij 2019 je bil v Mariboru vesel dan. To je bil zmagoslaven dan za tedanjega športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je znal živeti za takšne trenutke, ko je z enim udarcem ubil dve muhi. Uspelo mu je pripeljati enega najboljših igralcev slovenske lige zadnja leta in hkrati Mariborčana Roka Kronavetra. Uspelo pa mu je tudi ponagajati Olimpiji, saj je Kronavetra, ključnega igralca OIimpije, Ljubljančanom speljal brez odškodnine. Dejstvo, da je Milan Mandarič od igralca, ki je Olimpiji prinašal uspehe, že precej pred tem dvignil roke, Zahovićevega veselja ni pokvarilo. 

"Dodana vrednost je zagotovo v zaključni podaji. Tudi iz drugega plana se odlično vključuje. Pa prekinitve. Prava številka deset," je takrat motive za Kronavetrov prihod opisoval Zahović, ki je pričakoval, da bo Kronaveter tudi v Mariboru igralec, ki bo odločal tekme in tekmovanja. Da bo, kot se je izrazil, "dodana vrednost". 

Rok Kronaveter se je tako ob navdušenju mariborskih navijačev vrnil domov, kot je poudaril takrat, z ambicijami biti uspešen in vrniti se v reprezentanco. 

Leto in pol pozneje je Kronaveter, vsega tri mesece in pol pred iztekom dveletne pogodbe, še brez trofejnih uspehov z Mariborom. Zahovića in Milaniča ni več, poslovil se je tudi Jakirović, pri Camoranesiju pa Kronaveter še ni pokazal vsega, kar zna. Najboljše obdobje, odkar je v Ljudskem vrtu, je bila lanska pomlad, med katero je Maribor nekaj časa uspešno lovil vrh, naposled pa doseženo s po spremembah v klubu nakopičeno  energijo zaletavo vse skupaj zapravil, naslov prvaka je osvojilo Celje, pokal pa je odšel v Mursko Soboto.

Želja po aktivni vlogi v reprezentanci se mu ni izpolnila.

Kronaveter je bil lansko leto t.i. vijolčni bojevnik (izbor mariborskih navijačev), trenutno pa je ena največjih neizkoriščenih rezerv neprepričljivega Maribora, ki ima velike dolžnike tudi v Kronavetrovih soigralcih Vancašu Požegu, Mlakarju, Repasu in še bi lahko naštevali. 

Rok Kronaveter, nesojena legenda Olimpije

Kronaveter v Mariboru ne igra slabo, bolj gre za to, da ne dosega lastnih standardov, ki so v primerjavi s preostankom mariborske ekipe precej višji. Kronaveter je igralec, ki v vsakem trenutku zmore odločilno potezo, a njegova vloga v Mariboru ni tako odločilna kot je bila v Olimpiji. Manj je trenutkov genialnosti, manj je spektakularnih potez in golov, ki bi na lestvici delali razliko. Kronaveter je v ekipi Maribora manj vpliven kot je bil vpliven v ekipi Olimpije, soigralci mu v Mariboru sledijo manj kot so mu v Ljubljani. Kronaveter v Mariboru zato ni pravi lider, da bi bil le "eden od enajstih", pa v Ljudski vrt zagotovo ni bil pripeljan. 

Ob vseh težavah, ki jih imajo trenutno v Mariboru, je Kronaveter ena večjih. Štiriintridesetletnik z verjetno najtežjo pogodbo v ekipi v jeseni svoje kariere zagotovo še vedno zna in zmore, a ključno vprašanje (s katerim se je soočala tudi Olimpija) pri njem vendarle ostaja: Kako zanetiti njegovo iskro? Časa za to ni več veliko, Kronavetru pogodba poteče ob koncu sezone.