Skavt: Eksodus iz La Masie

Carles Perez je z odhodom v Romo naslednji v dolgem nizu nogometašev iz Barcelonine akademije La Masie, ki niso dočakali prave priložnosti in preboja v članskem moštvu. Ti so tema današnje rubrike Skavt.

Tine Zupan
31. januar 2020, 6:26

Foto: uradna spletna stran kluba

La Masia je bila nekoč najbolj opevana nogometna akademija sveta. A ti časi so minili. Generacija, ki bi nasledila velika imena, kot so Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Busquets in Gerard Pique, se ni pojavila. Ali pa je Barcelona pač spremenila svojo politiko in ob vsakoletnem kupovanju zvezdnikov prostora za lastno produkcijo ni več.

V današnji rubriki Skavt smo sestavili spisek draguljev, ki so v zadnjem obdobju (pre)zgodaj pobegnili iz Barcelone.
 
DANI OLMO
Nekdanji kapetan kadetske ekipe Barcelone je pri zagrebškem Dinamu dobil ekspresno bližnjico v članski nogomet. Pri 16-letih je na presenečenje vseh odšel na Hrvaško, saj mu je Dinamo ponudil priključitev prvi ekipi, Barca pa bi ga še dve leti pustila pri mladincih.

"Barcelona je največji klub na svetu. Vendar pa ni kluba, kjer bi pri svojih letih tako veliko igral, kot pri Dinamu. Igram in treniram z igralci, ki imajo izkušnje s svetovnih in evropskih prvenstev. Kdo drugi bi mi to pri mojih letih lahko ponudil? Barcelona? Nikakor," je svojo odločitev za odhod v Zagreb branil Dani Olmo, ki je bil hitro v veliki prednosti v primerjavi s svojimi nekdanjimi soigralci.
 
"Fantje, s katerimi sem igral pri Barceloni, so bili sprva šokirani, potem pa so razumeli mojo odločitev. Igram članski nogomet, oni pa bodo za to morali čakati vsaj še tri leta, če jim bo sploh uspelo," je nedvoumno razložil Olmo, ki je iz Dinama pri 21 letih kot članski španski reprezentant za 20 milijonov evrov odšel v Leipzig.
 
CARLES PEREZ
Fant iz mesta Granollers, 30 kilometrov severovzhodno od Barcelone, je bil član kluba od 14. leta. V tej sezoni je na peščici nastopov pustil zelo pozitiven vtis, a je po prihodu novega trenerja Quiqueja Setiena hitro postal klubski tehnološki višek.
 
Čeprav se Barca spopada z velikim primanjkljajem na ofenzivnih položajih, Carles Perez ni bil v pravih kombinacijah. Spretni krilni napadalec bo kariero nadaljeval pri Romi.

Čeprav je Barca dolgo vztrajala pri klavzuli v pogodbi, ki bi ji omogočala možnost ponovnega odkupa Pereza, pa pri Romi na to niso pristali. "Ne bomo nikogaršnja filiala," je dejal športni direktor Gianluca Petrachi
 
CARLES ALENA
Katalonec iz predmestja Barcelone se je po lanskem solidnem preboju iz druge v prvo ekipo letos znašel na stranskem tiru. Začel je prvo tekmo v sezoni proti Athleticu v Bilbau, a je med polčasom ostal v slačilnici in se do decembra v ekipi več ni pojavil. Takrat je bilo že jasno, da bo moral za voljo svoje kariere srečo poiskati drugje.
 
"Nisem dobil razlage, zakaj po tekmi v Bilbau več nisem igral. To je odločitev trenerja. Noben igralec pa ni srečen, ko ni v kadru," je nastali položaj komentiral Carles Alena, ki se je klubu pridružil pri sedmih letih in v otroštvu oboževal Rivalda, Iniesto in Xavija.
 
"Odšel sem, ker je bilo pri Barceloni težko redno igrati. Trener mi je rekel, da računa name, potem pa oktobra in novembra na številnih tekmah nisem bil niti na klopi. Takrat sem se odločil, da želim oditi," je razkril ob podpisu za Betis, kjer bo do konca sezone igral kot posojen igralec.
 
ABEL RUIZ
Najboljši strelec španske reprezentance do 17 let v zgodovini je dolgo veljal za enega največjih napadalnih draguljev svoje generacije. A danes 20-letni Abel Ruiz je kljub veliki želji, da bi mu v Barceloni uspelo, moral razmišljati o sebi. Na zadnji dan letošnjega zimskega prestopnega roka je odšel na Portugalsko k Bragi.
 
"Moja prva opcija je bila vedno ostati v Barceloni. A če želiš napredovati moraš razmišljati, kaj je najboljše zate," pravi Ruiz. "Ostal sem v drugi ekipi Barcelone, ker sem čakal na priložnost v prvem moštvu. Če se to ne zgodi, potem gledaš drugam."

Braga se je z Barcelono dogovorila za posojo do konca sezone s klavzulo obveznega odkupa poleti za deset milijonov evrov.
 
SERGIO GOMEZ
Pred dvemi leti ja v evropskem nogometu završalo, ko je Borussia Dortmund Barceloni ukradla enega kronski draguljev. Nemci so plačali le tri milijone evrov za enega najbolj nadarjenih nogometašev v svoji starostni kategoriji. "Novi Iniesta" je igral za drugo ekipo, a treniral s prvim moštvom. Ob njegovem odhodu so bili v Barceloni tako šokirani, da so za več kot 150% povečali proračun La Masie
 
Lani poleti je Španiji pomagal do naslova evropskega prvaka U19. V tej sezoni 19-letnik igra v španski drugi ligi kot posojen igralec Borussie za Huesco. Privajanje na življenje v Nemčiji brez družine bilo za mladeniča zelo zahtevno. "Vse zahteva svoj čas," pravi nekdanji vezist Dortmunda, zdaj pa član ekipe za rekrutiranje v klubu, Sebastian Kehl. "Mora se postaviti na svoje noge. Smo mu na voljo, a ne moremo početi vsega. Pride čas, ko se moraš osamosvojiti. To je del razvoja osebnosti."
 
XAVI SIMONS
Xavi Simons je eden najbolj opevanih najstnikov mladinske nogometne scene. Mladi Nizozemec je ime dobil po velikem bivšem kapetanu Barcelone, bil je kapetan različnih starostnih kategorij, na koncu pa je namesto podpisa pogodbe z Barco izbral razkošen paket Paris St. Germaina.
 
"Vsi sanjamo, da bi igrali z Messijem, a včasih izbereš drugačno pot," je po odhodu v Pariz dejal Simons. "Odločil sem se lotiti nove dogodivščine. Takoj sem začel igrati v ekipi U19, treniral tudi že s prvo ekipo. Prepričan sem, da sem dobro izbral za svoj razvoj."
 
Znal je tudi dobro izbrati agenta. Avtor kontroverznega prestopa je bil zloglasni Mino Raiola, ki je Simonsu že zagotovil pogodbo s koncernom Nike in milijonski zaslužek v francoski prestolnici. Pa še to: 16-letnik ima na Instagramu že več kot dva milijona sledilcev.